Címlapfotó-frizurát készített Lívia

2020. július 11. 16:39 | Mikóczy Erika

A Schwarzkopf cég minden évben kiír egy fotópályázatos nemzetközi versenyt, amelynek magyarországi döntőjét Budapesten tartották. Ezúttal békéscsabai versenyző is nevezett, Recskiné Bunzel Lívia fodrászmester mérettette meg magát.

– Évek óta szemezgettem már ezzel a versennyel, és úgy gondoltam, most megnézem milyen belülről, hiszen ez egy új kihívás, amellyel fejlődni tudok. A Schwarzkopf hazai képviselete a versenyen induló fodrászokat profi stábbal támogatta. Így belekóstolhattunk abba, milyen egy valódi címlapfotó-készítés. Többrétű volt az általuk nyújtott segítség, egyrészt ők biztosították a fotóst, emellett profi stylist öltöztette a modelleket, a sminkjüket pedig profi sminkes készítette el. A szakmai részben tanácsadással segített bennünket egy colorist, aki a színekben próbált terelgetni, emellett Magyarország két elismert fodrásza is mellettünk volt. Mi pedig vittük a modellt, az inspirációt, és persze a saját tudásunkat.  

– Milyen előkészületeket igényelt a verseny?

– Először kerestem egy modellt, amikor megtaláltam, elképzeltem neki egy frizurát. Én egy rövid hajú lányt választottam, és szinte barber-hajvágással készültem, tehát nagyon férfias rövidségű frizurával, ebben mutattam meg, hogyan lehet valaki mégis igazán nőies. Nehézség volt, hogy a modellemnek eredetileg majdnem fekete a természetes hajszíne, ezt világosítottam. A festéssel és a vágással is elég nagy kihívás elé állítottam magam. Budapestre már a világosított hajjal érkeztünk. A versenyen hajvágás, hajfestés, avantgard fantázia frizura kategória lehetett pályázni, én a festésben indultam.

– Mitől lett még különlegesebb az elképzelt frizura?

– A felszőkített hajból ott egy nagyon különleges színhatást szerettem volna elérni, amit speciális színező-pakolással készítettem. A colorist segített abban, hogy pontosan hogyan érdemes használni ezeket a színeket, a fodrász pedig abban, hogy a képen milyen textúrát adjunk a hajnak.

– Mennyiben volt más ez a közeg? Milyen érzés volt kifejezetten fotózás céljára alkotni valamit?

– Teljesen más így készíteni egy frizurát, mint a mindennapi viseletre. Hatalmas élmény volt együttdolgozni az ottani profi szakemberekkel. Látni például azt, hogy a profi stylist a kiegészítőkkel, a ruhával hogyan emeli ki még jobban a nőiességet. A modellemre egy olyan extravagáns, saját maga által készített ruhát adott, ami nekem biztosan nem jutott volna az eszembe. Megnézte a kiindulási inspirációt, elmondtam, mit szeretnék kihozni belőle, és ahhoz készítette a ruhát. Külön köszönet illeti a modellemet is, aki ezt a meghökkentő ruhát bevállalta. Sok fotóssal dolgoztam már együtt különböző alkalmakon, de hogy a címlapfotózás mennyire más világ, abba csak most láttam bele igazán. Szinte hihetetlen, mennyi mindent tudnak a fényekkel kihozni, vagy akár ventillátorok segítségével bemutatni. Ráadásul egy olyan komoly stúdióban voltunk, ahol volt vagy harmincféle háttér és számos megvilágítási lehetőség.

– Mennyire kapott központi szerepet a fodrász által megalkotott frizura, és mennyit számított a „körítés”?

– Azt tapasztaltam, hogy a fotókon nem feltétlenül az a frizura lett a legmutatósabb, ami élőben a legjobb volt. Fogalmazhatunk úgy is, hogy sok esetben a fotók végeredménye szinte köszönőviszonyban sem állt a fodrász szaktudásával, mert a modell, a ruha, a smink a fotózás elfedte a lényeget. A saját munkám esetében úgy érzem, hogy a végeredmény – az együttműködőknek köszönhetően is – felülmúlta azt, amit elképzeltem. Bár nem jutottam tovább a nemzetközi versenyre, rengeteget tanultam, és nagyon tetszett, hogy egy új világot ismerhettem meg. Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy induljon el bármilyen versenyen, hisz az tágítja a tudását, látókörét.

(x)

További programok »

Itthon

FEL