Cigány Kulturális Nap a főtéren - videóval

2017. július 20. 10:58 | Papp Ádám Sándor

A muzsikaszóé és a táncé volt a főszerep szerdán, Békéscsaba főterén, ahol roma kulturális bemutatót tartottak.

A megyeszékhely roma nemzetiségi önkormányzata a hagyományos gyereknap után újabb eseményen igyekezett bemutatni a kisebbség szokásait.

A közös lecsó főzés mellett a hangulatról is kezeskedtek a szervezők, tánc és énekműsorokkal. A rendezvényen társastáncot és egyéni produkciót is előadtak a fellépők.

Ének és a fiatalok tánca.
Fotó: Tóth Áron

 

Főként a roma kultúrából származó dalok csendültek fel. Magyar nyelven is énekeltek a fellépők, elhangzott például a nagy népszerűségnek örvendő Kis Grofó: Mert a nézését meg a járását című nótája.

- A roma kultúrát, cigány kultúrát szeretnénk bemutatni a többségi társadalomnak. Roma táncokkal, autentikus táncokkal, énekekkel, gyerekműsorokkal, ahol jól érezhetik magukat, nem csak a romák, hanem a magyar emberek is. Azért döntöttük úgy, hogy a főtér lesz a rendezvény helyszíne, hogy a járókelők is bekapcsolódhassanak, akár mint nézők, akár mint előadók - emelte ki Kovács Erzsébet, Békéscsaba Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.

A következő rendezvény szeptemberben lesz, a Roma Gasztro Nap, amelyen hagyományos roma ételeket készítenek az érdeklődőknek.

 

FEL