– Évekkel ezelőtt a Csabagyöngyébe szerveztünk egy ételkóstolót, ahol bemutattuk a töltött káposztánkat – mondta Kovács Erzsébet, a békéscsabai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. – A rendezvényre nagyon sokan látogattak el, és közel 10 perc alatt elfogyott a 20-30 töltelékünk.

Kovács Erzsébet és Herczeg Tamás – Fotó: Such Tamás / behir.hu
Elmondása szerint akkor kapták az ihletet a folytatáshoz, illetve Somogyi Józsefné, az akkori nemeztségi referens azzal bíztatta őket, hogy ebből tradíciót lehetne csinálni. Ezt követően az első gasztronómiai napot a Halász Étteremben rendezték, de már egy bővített étlappal.
– Most az alábbi menüt tálaljuk: töltött káposzta cigány módra, kézzel tépett tészta, amit most túróval ízesítettük és savanyú burgonyaleves velőrózsával cipóban – fűzte hozzá.
A vendégek közt megjelnet Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is, aki a töltött káposztát kóstolta meg. Vallja, a töltött káposztát tájegységenként másképp készítik, mind a Nyírségen, Szabolcs-Szatmárban, Békés vármegyében vagy akár Erdélyben. Nagyon népszerű étel, és nem véletlen, hogy például a kolbászfesztiválon is rendeznek káposzta főzőversenyt.
– A cigányok által készített hagyományos töltött káposzta egy kicsit borsos, egy kicsit csípős, és elképesztően finom. Egyébként nagyon nagy értéke a közös kultúránknak a roma gasztronómia, ahogy a ruhaviseletük, a zenéjük és a táncuk is – fogalmazott.
A programon a hatévestől a nagyobbakig, minden korosztály megjelent, akik egész délután kényeztették az ízlelőbimbóikat. Marcsella (képünk bal szélén) például mind a tíz ujját megnyalta, miután a burgonyaleves cipót beburkolta.
