Búcsút inthetünk a 174 éves magyar táviratnak

2021. április 7. 12:44 | behir

A Magyar Posta április 30-ától kivezeti portfóliójából a belföldi távirat és Posta-Világfax szolgáltatásokat.

 

– Magyarországon az első táviratot 174 éve, azaz 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. A távirat a maga korában óriási jelentőségű információtovábbító médium volt, de jelentősége előbb a telefon széleskörű elterjedésével fokozatosan, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan lecsökkent – olvasható a Magyar Posta honlapján. Mint írták, a 90-es évek elején évente még mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években azonban már csak az évi tízezres nagyságrenddel számolhattak.

Az intézmény adatai szerint 2020-ban összesen 23 ezer táviratot adtak fel, amely egyetemes szolgáltatásként 2600 postán volt elérhető.

– A távirat lényegében egy rövid szöveges üzenet, melyet a Posta meghatározott időn belül kézbesít a címzettnek. Az egyszerű levéltávirat mellett népszerű volt az úgynevezett dísztávirat is, amikor a feladó a rövid szöveges üzenet mellett képet, rajzot vagy fényképet is küldhetett a feladónak – írták közleményben.

A táviratot hazánkon kívül Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Szlovéniában is kivezették.

Forrás: Magyar Posta

További programok »

Kultúra

Kilenc év után újra lesz lecsófesztivál

Húsz évvel ezelőtt volt az első és az idei lesz a tizenharmadik, mi az? Közel egy évtizedes csipkerózsika álmából ébred fel szeptember 25-én és 26-án a békéscsabai Lecsófesztivál. Amint azt a főszervező Frankó Attila megfogalmazta, nagyon boldog, hogy ez az álma is megvalósulhatott.
13:01
FEL