Ön leszokna a dohányzásról, ha kuponokat kapna érte?

2021. július 4. 16:00 | behir.hu

Kuponokkal ösztönöznék a várandós brit nőket, hogy ne dohányozzanak. Összesen 400 fontot adnának így a kismamáknak. Vérvétel bizonyítaná be, hogy valóban nem gyújtottak rá.

Pénzzel szeretnék rávenni Nagy-Britanniában a terhes nőket arra, hogy várandósságuk alatt ne dohányozzanak - írja a Daily Mail.

A statisztikák szerint a terhes nők 10 százaléka dohányzik terhességük alatt Nagy-Britanniában annak ellenére, hogy köztudott, a várandósság alatti dohányzás bizonyítottan árt a magzatnak: koraszülést, halvaszülést és bölcsőhalált is okozhat.

Az Egészség és Klinikai Kiválóság Nemzeti Intézete (NICE) és a brit népegészégügyi szolgálat (PHE) közösen kidolgozott tervezete szerint pénzzel lehetne motiválni a várandósokat arra, hogy tegyék le a cigarettát gyermekük érdekében. Az előzetes felmérések azt mutatták ugyanis, hogy 1000 megkérdezettből 117-en a leszokás mellett határoznák el magukat, amennyiben kuponokat kapnának.

Az önmegtartóztatás tényét rendszeresen ellenőriznék vérvétellel, amely során a szén-monoxidtartalmat vizsgálnák. Amennyiben tényleg bebizonyosodik, hogy nem gyújtott rá a leendő édesanya, a terhessége alatt fokozatosan kapná a kuponokat, amelynek összértéke 400 font, azaz közel 164 ezer forint.

Ha a tervezetet az orvosi szakértőkkel és szakpolitikai tisztviselőkkel folytatott konzultációt követően elfogadják, kiadják azt a helyi önkormányzatoknak és egészségügyi érdekszervezeteknek, és megvalósulhat a kuponos ösztönzés.

 

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

További programok »

FEL