Ez az anyuka megcsinálja gyermekei házi feladatát, hogy ők játszhassanak

2021. július 5. 06:25 | behir.hu

Sokan nem értenek egyet az ausztrál anya gondolkodásával, szerintük ezzel csak rossz példát mutat a gyerekeinek. A nő a Kidspot oldalán mesélte el, hogy ő bizony nem kényszeríti a gyerekeit arra, hogy az iskola után is tanuljanak, sőt, ő maga írja meg helyettük a házi feladataikat.

– Büszke vagyok arra, hogy én csinálom meg a leckéket, mert szerintem nevetséges az, hogy ilyen kicsi gyerekeknek házifeladatot adnak. Már így is olyan sok a nyomás rajtuk az iskolában. Elvárják, hogy bizonyos szinteken teljesítsenek, elérjenek bizonyos célokat, jó jegyeket szerezzenek. Csomó dolgozat, szintfelmérés, sportverseny van. Ez egyszerűen túl sok nekik. Szerintem az, hogy még több feladatot adnak nekik, egyszerűen röhejes. Ezért is avatkoztam bele ebbe – magyarázta a nő.

Először bement az iskolába és elmondta az aggályait a tanároknak és a többi illetékes dolgozónak, de mivel nem talált megértésre, és ezek után is ugyanúgy elvárták a gyerekeitől a házifeladat megírását, úgy döntött, ez esetben ő maga menti fel ez alól őket.

A nő legkisebb gyereke még csak másodikba jár, és mivel neki írásban kell megoldani a feladatokat, ezért az anya lediktálja neki a szavakat, mondatokat, a matematika feladványok megoldásait. A negyedikes és a hatodikos gyerek esetében egyszerűbb a dolga, hiszen nekik már a leckét többségét számítógépen kell megcsinálni, de a makettépítés és egyéb kreatív feladat sem okoz neki gondot.

A nő tisztában van vele, hogy sokan nem értenek egyet az elveivel, de úgy gondolja, joga van ehhez. Gyakran kapja meg azt másoktól, hogy ezzel nem mutat jó példát a gyerekeinek, hiszen így megszokják, hogy mindig más csinálja meg helyettük a teendőiket. Az anya szerint azonban nem az általános iskolában kell kialakítani a gyerekek leendő munkamorálját.

 

Gyerekek játszanak. Fotó: pexels.com

 

Azért is kritizálják, mert egyesek szerint ezzel arra tanítja a gyerekeit, hogy hazudjanak a tanáraiknak. Ő viszont úgy gondolja, hogy ha nem lennének ilyen indokolatlan elvárásaik és nem helyeznének ekkora nyomást a gyerekekre, akkor nem lenne szükség ilyesmire. Ráadásul azért sem tartja rossznak azt, amit csinál, mert az iskola a kérése ellenére sem volt hajlandó változtatni az álláspontján.

– Összegezve, arról van szó, hogy a gyerekek még csak általános iskolába járnak, de máris olyan sok feladat és olyan nagy nyomás nehezedik rájuk egész nap, plusz ott vannak a tanórán kívüli tevékenységek is. Mindig kell csinálniuk valamit. A házi feladat pedig csak fokozza ezt. Sokszor már nincs is energiájuk és motivációjuk erre egy hosszú iskolai nap után, hiszen kimerültek. Szóval miért kényszerítjük őket arra, hogy állandóan csak tanuljanak? Úgy vélem, a gyerekeknek ilyenkor játszaniuk, szórakozniuk kell, barátságokat kötni, a szociális képességeiket fejleszteni, és nem kellene ennyi felelősséget rájuk pakolni – fejtette ki a véleményét.

A kommentelők viszont nem igazán értenek vele egyet.

"Nem jó ötlet levenni róluk a felelősséget. Struktúrára és határokra van szükségük" - írta egy nő.
"Arra tanítani a gyerekeidet, hogy ne akarjanak tanulni? Milyen fordított gondolkodás ez?" - tette fel a kérdést egy férfi.
"Sok sikert ahhoz az időszakhoz, amikor már középiskolások lesznek" - jegyezte meg egy harmadik kommentelő.
"Nos, akkor legalább tudod, kit kell hibáztatni, ha nem teljesítenek jól" - írta egy másik.

 

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

További programok »

FEL