Az ország legjobb táncosai vetélkedtek a csabai sporttánc ranglistaversenyen

2022. május 1. 08:40 | Erdei-Kovács Zsolt

Az ország legjobbjai adtak egymásnak randevút szombaton Békéscsabán, az evangélikus gimnázium tornacsarnokában, ahol az Országos Sporttánc Ranglista Versenyt rendezték.

Botta Tibor, a megmérettetés szervezője elmondta, hogy a tánc világnapja jó apropót szolgáltat az ilyen és ehhez hasonló versenyek megrendezéséhez. – A pandémia az utóbbi két évben nem tette lehetővé az esemény megszervezését, ezért most különösen nagy öröm, hogy újra ilyen formában is találkozhatunk – fogalmazott portálunknak, kiemelve: óriási dolog, hogy méltó módon ünnepelhetik meg a világnapot. Kitért arra is, hogy egy-egy évben mindössze három vagy négy ilyen rangos versenyt rendeznek meg az országban, és az egy igazán különleges dolog, hogy az egyik éppen Békéscsabán lehet.

A békéscsabai táncsport magas színvonalat képvisel, a városi felhozatal az országos élvonalához sorolható. Talán az is elegendő, ha ilyen vetületben „csak” a Szabad Torna SE, a Fitdance Center SE, vagy éppen az Acid Jazz Dance Company táncosait hozzuk fel példaként. Magyarország legjobbjai vonultak tehát fel és mutatták meg tudásukat, olyan sportolók, akik az eredményeket tekintve a nemzetközi élvonal második hullámához tartoznak. A zsűri tagjai Sopronból, Budapestről és természetesen Békéscsabáról érkeztek, akik mind, kivétel nélkül hivatalos pontozóbíróként tevékenykednek.

A táncosokról tudható, hogy a helyi erők mellett, Szeged, Esztergom, Budapest és Kecskemét egyesületei is bejelentkeztek. Gyermek, junior és felnőtt korosztályban összesen közel kettőszáz nevezővel lehetett számolni, akik a két nagy csoportot tekintve színpadi, továbbá utcai táncokban jeleskednek. A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség elnöke, Bucsa Tiborné dr. Nagy Margit ismertette, hogy a szervezet immár 32 éve működik és a nemzetközi táncszövetség tagja. Divattáncok versenyeztetését szervezik meg, valamint továbbképzéseket kínálnak – tette hozzá.

Aláhúzta, hogy az ilyen, a békéscsabaihoz hasonló ranglistaversenyeken elért eredmények alapján lehet nemzetközi részvételt, akár Európa bajnoki vagy éppen világbajnoki megmérettetésen való indulási jogot elnyerni. Mint ahogyan az fentebb is szerepel, a nevezők, résztvevők között a Szabad Torna SE versenyzői is ott voltak. Varga Adrienn vezetőedző azt fejezte ki, hogy minden verseny egyaránt fontos, s ő mindig úgy neveli a tanulóit, hogy azt tartsák szem előtt: minden megmérettetésnek megvan a maga haszna, mindegyiket nagyon komolyan kell venni.

A szombati ranglistaversenyről szólva arról tett említést, hogy fontos pontokat szerezhetnek, amelyek a világversenyeken való részvételt jelenthetik.

– Azt várom el a lányoktól, hogy pontosan és precízen, hibátlan gyakorlatokat bemutatva és ami szintén fontos, hogy jó kedvvel táncoljanak – foglalta össze mondandóját azon kérdésre, hogy milyen elvárásai vannak az eredményekkel összefüggésben. Az eredmény aztán már a zsűrin múlik, de ha a sportolók mindent megtesznek a sikerért, akkor nem lehet gond – mondta.

Húsz táncossal és kilenc koreográfiával, valamint maximális elhivatottsággal érkeztek a tornacsarnokba. Végezetül pedig kérdésünkre azt is ismertette, hogy a sporttáncot is mint a legtöbb sportot érdemes mielőbb elkezdeni, s elsősorban az olyan gyerekeknek ajánlott, akik szeretik a táncot és a zenét.

 

Galéria

További programok »

FEL