Békéscsaba ad otthont az országos baleseti helyszínelői versenynek

2021. szeptember 30. 10:51 | Erdei-Kovács Zsolt

Ez nem a CSI Békéscsaba, hanem valami, ami annál sokkal jobb! Itt ugyanis egyrészt nem bűnügyi, hanem közlekedési baleseti helyszínelőkről van szó, másrészt pedig nem a televízióban futó sorozatot szemlélhetjük felvont szemöldökkel, hanem a valóságot, illetve annak modelljét, vetületét láthatjuk.

Baleseti helyszínelői versenyt szervezett a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, a sorban immár tizedik megmérettetésen 18 megye és a főváros alakulatai vesznek részt. A jelenidő annak tudható be, hogy az esemény most is zajlik, végeredményre csütörtökön délután számíthatunk.

Frissítés: A végeredményeket ide kattintva találja!

Azt már tudhatjuk, hogy 2019-ben a Békés megyei csapat vitte a prímet, illetve nyerte a versenyt, ami akkor és most is elméleti, valamint gyakorlati részekből állt. Az elsőség egyik következménye például az, hogy Békéscsaba, Békés megye adhat otthont az idei baleseti helyszínelő vetélkedőnek.

A terep ezúttal a reptér aszfaltja, ami kellőképpen tágasnak bizonyul például ahhoz is, hogy az autóversenyzőket idéző vezetői skilleket mérlegre lehessen tenni. A helyszínre vonulás csak egy a számos feladat közül, ezen kívül van olyan, amelyik balesetet mímel és a nyomokból, az apró, laikus szem számára nem látható jelzésekből kell kiolvasni az okokat.

 

Galéria

 

Az általunk megkérdezettek szerint sem a hangulatra, sem a szervezettségre, a helyszínelő verseny lebonyolítására nem lehet panasz. Abban is nagy volt az egyetértés, hogy sokkal kevesebb súlyos kimenetelű vagy akár halálos baleset lenne, ha mindenki törekedne a szabályok betartására, a biztonsági öv becsatolására és az egymásra, a többi közlekedőre való odafigyelésre. A cikk könnyednek szánt hangvétele itt szakad meg, mert erről nem lehet vicceskedve fogalmazni.

Ezek a szakemberek napi szinten találkoznak olyan szituációkkal, melyek a fent említett szemlélettel megelőzhetőek lettek volna, vagy legalábbis kevésbé nagy károkat okoztak volna. Az itt használt feltételes mód pedig azért indokolt, mert valóban sokszor ezen múlik, hogy életben marad-e az, akivel baleset történik.

 

 

A statisztika egy dolog, az viszont biztos, hogy akinek volt alkalma akár okozóként, akár elszenvedőként részese lenni egy ilyen megrázó eseménynek, az a későbbiekben sokkal gondosabban, óvatosabban, megfontoltabban áll a közlekedésnek nevezett társasjátékhoz.

Helyszínelőkkel így jó találkozni, egy mesterségesen előállított szituációban, nem pedig a valóságban, egy baleset résztvevőjeként. Minden közlekedőnek erre kellene törekednie.

További programok »

FEL