Egyre több nő gyújt rá, a férfiaknál viszont csökken a dohányosok aránya

2021. június 1. 18:35 | Vincze Attila

Egyre több a dohányos nő Magyarországon, emellett csaknem 40 százalékkal több az új tüdőrákos megbetegedés a körükben – derült ki egy, a dohányzásellenes világnap alkalmából nyilvánosságra hozott jelentésből. A férfiaknál bár csökkent a dohányosok száma az elmúlt években, még így is sokan gyújtanak rá rendszeresen.

Az utóbbi évek felvilágosító programjai ellenére a békéscsabai utcákon is viszonylag sok dohányos járókelővel lehet találkozni – így tapasztalta legalábbis a 7.TV stábja a napokban. Az általunk megkérdezettek abban mind egyetértettek, hogy a dohányzás nagy kockázatot jelent az egészségre.

– Régebben többet cigiztem, mint most. A korábbi mennyiséghez képest ma már csak 10 szálat szívok naponta - mondta egyikük, miközben épp elnyomott egy cigarettát.

Vidovenyecz Éva szerint Magyarországon tényleg sokan dohányoznak, illetve a dohányzási szokások sem túl kulturáltak. 

– Szerintem ez mindenhol probléma. Le kell szokni, legfeljebb emeljék fel az adókat és mindig mondják azt, hogy ne dohányozz, mert másképp nem jönnek rá az emberek. Sokan mondják, hogy még egyet elszívok, aztán majd leszokok, de nem olyan egyszerű – fogalmazott kérdésünkre Opauszki András.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság a május 31-i dohányzásmentes világnap kapcsán hozta nyilvánosságra a legfrissebb hazai adatokat. Ez alapján a férfiak körében ugyan csökkent, a nőknél viszont nőtt a rendszeresen dohányzók aránya az elmúlt években. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010 és 2016 között a nőknél csaknem 40 százalékkal több új tüdőrákos megbetegedést jegyeztek fel. Ezzel szemben a férfiaknál 15 százalék volt a növekedés üteme. Dr. Fazekas Özséb Zoltán, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának osztályvezető főorvosa úgy látja, hogy a statisztikák nem javulnak érdemben, szerinte, ha kevesebben dohányoznának, akkor annak is csak évek múlva lehet majd látni a pozitív hatását.

– Az egyértelmű, hogy a női népesség körében a rosszindulatú tüdődaganatos betegségek száma növekszik, ahogyan egyértelmű az is, hogy világszerte a COPD (vagyis a  tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó betegség – a szerk.)előfordulása mindenütt nő – részletezte az aktuális helyzetet a tüdőgyógyász.

A szakember hangsúlyozta, hogy a tüdőt érintő betegségek elkerülésének leghatékonyabb módja a dohányzásról való leszokás. Vagyis minél előbb kezdi el valaki letenni a cigarettát, annál több az esélye az egészséges életre.

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
15:11
FEL