Biztatóan alakul a napraforgótermés Békés vármegyében

2023. augusztus 17. 17:47 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Biztatóan alakul az idei napraforgó termés minősége Békés vármegyében, ahol 85 ezer hektáron ültettek idén ebből a növénykultúrából. A gazdák a termésátlag szempontjából is elfogadható évet várnak az őszi betakarításkor. Sok más haszonnövényhez hasonlóan ebben az esetben is a a felvásárlási árak határozzák meg majd a profitot, amelyek a szakemberek szerint jelenleg messze elmaradnak a várttól.

Bagi Imre telekgerendási családi gazdálkodó idén mintegy 20 hektáron termel napraforgót. Mint fogalmazott: a legjobb időben érkezett a csapadék a napraforgóra, igaz, nem nőtt olyan magasra, mint az előző években.

– A tavasszal jelentkező meleg, aszályos idő visszafogta a napraforgót a növekedésben, de most ennek a csapadéknak köszönhetően annál szebben néz ki. Idén hektáronként 3 és 4 tonna között várható a termés, amely ahhoz képest jónak számít, hogy volt vadkár és érzékelhető a mezei pocok kártétele is – emelte ki Bagi Imre. A gazdálkodó hozzátette, hogy bizakodóak a minőséget és a mennyiséget illetően, viszont ami nagyban meghatározza, hogy lesz-e hasznuk a napraforgón, az a felvásárlási ár, ez jelenleg a tavalyi, sőt, még a tavaly előttihez képest is igen alacsony.

A gazdák egyre nagyobb területen termesztik a napraforgót Békésben.

– Tavaly a napragorgó jobban bírja a szárazságot, mint a többi növénykultúra. A vármegye azon részén, ahol nem hullott csapadék nyáron, ott a napraforgó is felsült, de ott, ahol esett legalább egy kis eső, a gazdák egy kicsit nagyobb termésátlaggal zártak. Egy picit nagyobb odafigyeléssel jár a napraforgó termesztése – foglalta össze tapasztalatai Kozsuch Kornél.

Az agrárgazdasági kamara vármegyei elnöke hozzátette: ez a növénykultúra egyre fontosabb az eladhatósága és a magas termésátlaga miatt, ráadásul a megfelelő vegyszereknek és a használt technológiának köszönhetően jól beütemezhető a vetésterületekbe.

További programok »

Gazdaság

Digitalizálódnak a szakmák és ezzel jól járhat a társadalom

Hogyan alakítja át a digitalizáció a tudományok és a szakmák jövőjét? – ezen elmélkedtek „A technológia lehetőségei - az EMBER az új világban” című konferencián, amely a közigazgatás, a gazdaság, az oktatás, a biológia, az orvostudomány és a jogtudomány szaktekintélyeit szólaltatta meg. Az alkalmon különböző tudományágak és intézmények szakértői egy platformon vázolták jövőképüket a technológiai fejlődés perspektívájában, a békéscsabai Gál Ferenc Egyetem előadótermében.
17:35
FEL