A tavalyi veszteséges év után idén akár nyereséges is lehet a kukorica

2023. augusztus 16. 08:26 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A 2022-es aszály után idén a gazdák mintegy 20-30 százalékkal kisebb területen vetettek a kukoricát hazánkban. Békés vármegyében ez azt jelenti, hogy ennek a haszonnövénynek jelenleg közel 80 ezer hektár a termőterülete. Idén sokkal kedvezőbb volt az időjárás, mint tavaly, már csak az a kérdés, hogy a szállítási, raktározási és felvásárlási árak hogyan alakulnak.

Bagi Imre telekgerendási családi gazdálkodó a tavalyi, veszteséges év után idén is ugyanakkora területen, mintegy 40 hektáron termel kukoricát. Mint fogalmazott: eddig még nem bánta meg a döntését.

– A kukoricaföldek szépek az idei csapadékmennyiség után, bár nem lesz 100 százalékos termés. Ha most ezeken a 40-44 aranykoronás földeken egy 8-9 tonna körüli termésátlagot el tudunk érni, akkor egy nagyon jó termésről beszélhetünk. Ár függvénye természetesen minden – hangsúlyozta Bagi Imre.

A tavalyi évhez hasonlóan a kukorica beművelési költsége hektáronként 400-450 ezer forint volt idén is.  

Míg az országban sok helyen a heves esőzések okoztak gondot és gazdák jelentős része küzd a tábladőléssel, addig Békés vármegye közepén az időszakos csapadékhiány jelentette a problémát. 

– Magasra nőtt a kukorica azokon a helyeken, ahol folyamatosan kapta a megfelelő mennyiségű csapadékot, de voltak a megye közepén olyan területek, ahol a nyár elején sajnos már látszódtak a gondok. Ez a mostani csapadék még valamennyire segít, mert nem fog olyan gyorsan töppedni a szem, és kevésbé aszalódik össze, mint ahogy a folyamat már elindult. Így még a szárazabb területeken is viszonylag tűrhető termés várható, de a vármegye közepén sajnos a vártnál kevesebb lesz a hozam – emelte ki Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatóságának elnöke.

Idén még mindig jelentős gázárak vannak, ezért minden gazda arra törekszik majd, hogy minél tovább száradjon lábon a kukorica - tette hozzá Kozsuch Kornél. Mint mondta: a termelők ezzel tudnak spórolni a szárítási költségeken, és így lehet nyereséges a kukorica.

További programok »

Gazdaság

A minőségben és az innovációban is élen járnak a hazai pékségek

A minőségi termékekkel és a speciális fogyasztói igények rugalmas kielégítésével tudják megnyerni a vásárlókat a kisebb pékségek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Pékszövetség körképe szerint megállapítható, hogy a szakboltok kínálata a fogyasztói igényeknek megfelelően folyamatosan bővül. Az alapanyag felhasználásban is minőségi javulás figyelhető meg.
2024. március 2. 18:07
FEL