Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

2020. augusztus 7. 14:31 | behir

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.

A nyomozás adatai szerint a terheltek és szabadlábon lévő társuk előzetes megállapodás alapján több gazdasági társaság, illetve vállalkozás telephelyére betörtek az elmúlt időszakban, annak érdekében, hogy ily módon jussanak rendszeres jövedelemhez. Így történt ez 2020. augusztus 5-én éjszakai is, amikor a terheltek Berettyóújfalura utaztak; a három, most letartóztatásba került terhelt tört be egy helyi cég Széchenyi utcai telephelyére, oly módon, hogy megbontották az irodaépület szendvicspanelból készült falát, majd az épületbe bejutva betörték az egyik iroda ajtaját. Az irodában a gyanúsítottak a páncélszekrényt felfeszítették, és onnan kb. 500 000 Ft valamint legalább 300 Euro készpénzt vettek magukhoz, ezalatt negyedik társuk kintről figyelt. A betörést követően a terheltek gépkocsival visszaindultak a lakóhelyükre, eközben azonban rendőrök igazoltatták és elfogták őket.

 

 

A gyanúsítottak korábban is követtek el ugyanilyen módszerrel betöréseket: 2020. július 7-én éjszaka egy orosházi cég telephelyére törtek be, innen egy lemezkazettát zsákmányoltak 300 000 Ft készpénzzel, míg július végén egy mezőhéki telephelyről közel 1 250 000 Ft értékben loptak el különféle szerszámokat és munkaeszközöket. Adatok merültek fel továbbá arra, hogy a gyanúsítottak az ország különböző területein sorozat jelleggel, hasonló módon elkövetett más bűncselekményekkel is összefüggésbe hozhatóak.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt került sor, másrészt, mert alappal feltehető volt, hogy terheltek szabadlábra kerülésük esetén a tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítésével, elrejtésével vagy a tanúk befolyásolásával a bizonyítási eljárást veszélyeztetnék, illetőleg a bűnismétléstől is tartani lehetett. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója mindhárom gyanúsított letartóztatását 1 hónapra elrendelte.

Forrás: Békés Megyei Főügyészség

További programok »

Itthon

FEL