Beszélő robot segítségével szólították meg a diákokat és szüleiket

2019. december 13. 09:09 | Papp Ádám Sándor

Figyelemfelhívó akciót szervezett a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara csütörtökön déltől egészen este nyolc óráig a békéscsabai, belvárosi bevásárlóközpontban. A programon egy beszélő robot segítségével szólították meg a fiatalokat és a szülőket, akiket a jövő évi szakképzésben történő változásokról tájékoztattak.

Pepper robot köszöntötte csütörtökön a Csaba Centerbe érkező fiatalokat és szüleiket. A masina fő feladata a figyelemfelkeltés és a szórakoztatás volt.

– A mai napon a gyerekekkel játszom. Kérdéseket teszek fel nekik és ha jól felelnek, jutalmat kapnak – válaszolta a humanoid robot a behir.hu kérdésére.

Az eszköz fejlesztője elmondta: a masinájuk egyedüli Magyarországon, hiszen az egyetlen típus, amely érti és beszéli is a magyar nyelvet. Tanos Áron kiemelte, hogy a robot két üzemmódban használható: van, amikor automatán működik és van, amikor emberi segítséggel.

– A rendezvényen félautomata üzemmódban használjuk a robotot, ami azt jelenti, hogy előre elkészített válaszok közül egy ember segít neki kiválasztani a legjobbat. Mindenre nem lehet felkészülni, ma is voltak olyan kérdések, amelyekre sosem gondoltunk volna előre. Az automata üzemmódot irodaházakban, recepciókon, plázákban, illetve olyan helyeken használjuk általában, ahol nagyon sokszor kell ugyanazokra a kérdésekre válaszolni – hangsúlyozta Tanos Áron, a Netlife Robotix CTO-ja.

Az eseményen jelen voltak a megye szakképző centrumai is. A diákok és tanáraik megmutatták az érdeklődőknek, hogy milyen találmányokat lehet elkészíteni az informatika és robotika szakon. Az egyik szakképzési centrum informatika tanára úgy véli, hogy a robotika már nem a  jövő zenéje.

– A robotika és az informatika nem a jövő, hanem a jelen. Lehet látni a fiatalokon, hogy nagyon szeretik, élvezik, csinálják, ezért sokan tudnak majd ebbe az irányba mozogni. Érdekesség, hogy a nagyon picikék, mint az ovisok is jönnek, nézik és irányítják a robotokat. Mindaz, amiről úgy gondoljuk, hogy jövő, az jelen és mi ezt a jelent oktatjuk – emelte ki Mészáros Melinda, a GYSZC Kossuth Lajos szakiskola informatika tanára.

Az esemény egyik szervezője elmondta: fontos, hogy a szakképzésbe jelentkezők és szüleik értesüljenek a jövő évtől életbe lépő törvénymódosításokról, ezért hozták létre a figyelemfelhívó akciót.

– Jövő év őszétől négy éves szakgimnázium helyett öt éves technikum lesz, illetve a jelenlegi szakközépiskola helyett szakképző iskola, amely három éves lesz. Tájékoztatjuk az érdeklődőket az ösztöndíjakról: jövő év őszétől minden szakképzésbe érkező gyermek ösztöndíjban részesül majd. Olyan nem lesz, hogy valakit anyagilag ne dotálnának azért, mert tanul – fogalmazott Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője hozzátéve: akciójuk sikeresnek mondható, hiszen a beszélő robot segítségével rendkívül sokakhoz el tudták juttatni a szakképzés változásait.

További programok »

Itthon

Forgalomkorlátozások a Szarvasi úton – jó ütemben halad a kerékpárút építése

Békéscsaba önkormányzata a komplex, három fejlesztési elemből álló beruházást a „Békéscsabán, a Szarvasi úton kerékpárút, az Ipari úton és a Tevan Andor utcában gyalog- és kerékpárút, közvilágítás, valamint a Szabolcs utcában kerékpárforgalmi létesítmény létesítése” című, projektben készíti el 930 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.
2020. július 5. 19:39
FEL