Beszédes csontok, szóra bírt edények

2016. augusztus 5. 06:45 | Zsíros András

Több száz, de akár ezer éven át is használhatták a bronzkorban temetőként azt a több mint 20 hektáros területet, amelynek feltárása öt éve tart Békés mellett. A föld mélyéről előkerült cserépedények nagy részét már restaurálták, jelenleg az emberi maradványok katalogizálása zajlik. Az eddig elért eredményekről a nemzetközi kutatócsoport tartott előadást a közelmúltban a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Több ezer éves csontdarabok, hamvak és urnák – régész és antropológus kutatók évek óta dolgoznak azokon a leleteken, amelyeket a Békés határában eddig feltárt 69 sírhelyből gyűjtöttek. A munka 2011-ben kezdődött, amelybe az Egyesült Államokból, Indiából, Németországból, Romániából, illetve Lengyelországból is bekapcsolódtak szakemberek és egyetemi hallgatók. A kutató ásatás idén laborévet tart, ezalatt igyekeznek meghatározni az eltemetett személyek számát, korát, nemét, ebből pedig következtetéseket levonni a környékre jellemző, ókori temetkezési szokásokról.

– Ez egy csodálatos élmény. Már tavaly óta itt vagyok, nagyon keményen dolgoztunk mi is, de sokan már évek óta fáradoznak a leletek összegyűjtésével. Most végre eljutottunk oda, hogy van elég anyagunk mindezek tanulmányozásához – mondta Pranavi Ramireddy, az amerikai Hampshire College hallgatója.

Dr. Paul R. Duffy, a Torontói Egyetem Antropológia Tanszékének régész professzora a különböző társadalmi szerepek nyomát kutatja. Mint mondta, a társadalmi egyenlőtlenségek eredetét tanulmányozza, a bronzkori leletek pedig segíthetnek ennek megértésében.

A nemzetközi kutatócsoport egyik magyar vezetője, dr. Paja László, a Szegedi Tudományegyetem antropológusa szerint az aprólékos munkafolyamatok akár két-három évig is eltarthatnak, ami jó lehetőséget kínál a diákoknak a tapasztalatszerzésre, az eredményeket pedig régészeti konferenciákon is bemutathatják.

A kutatók az eddigi, 5 éves munkájuk során szerzett tapasztalataikat és megfigyeléseik eredményeit a Munkácsy Mihály Múzeumban megtartott előadáson ismertették. A szakemberek jövőre folytatják a feltárásokat, a munka végeztével pedig a leletanyag a békéscsabai múzeumot gazdagítja majd.

FEL