Berényi Nagy Péter: Többet tanulok a Degré utcai fiataloktól, mint ők tőlem

2019. november 16. 15:28 | Mikóczy Erika

Berényi Nagy Pétert ismeri szinte az egész város, hiszen ő Tücsök Peti, aki a mostani gyerekeknek már a szüleit is szórakoztatta zenés-rajzos műsoraival.

Szintén ő az, aki a Csabai Mérleg JátszóTerét kitalálta, és ő az ötletgazdája a januárban induló új játékunknak is. Azt viszont talán kevesebben tudják róla, hogy a Degré utcai gyermekotthonban is évek óta segít. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője – a szociális munka napján – az intézményeikben élők kiemelkedő színvonalú támogatásáért, az érdekükben nyújtott példaértékű segítségéért oklevéllel mondott köszönetet Berényi Nagy Péternek, akivel a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető beszélgetett.

 

 

 – Hogyan szerzett tudomást az elismerésről, és hogyan fogadta?

– Gyanús volt, hogy küldtek meghívót, és még külön telefonáltak is, hogy megyek-e az ünnepségre. Amikor pedig megérkeztem, ott volt a nevem az egyik széken, ehhez nem vagyok hozzászokva… Ment az ünnepség, és egyszer csak kihívtak engem is „idegenlégiósként”, több ott dolgozóval együtt. Aztán, amikor elkezdtek méltatni, bevallom férfiasan, könny gyűlt a szemembe. Nagyon jólesett az elismerés.

– Hogyan alakult ki a kapcsolata az otthon lakóival, dolgozóival?

– Ez már nagyon régi keletű. Akkor kezdődök, amikor még Hangya Imivel (Hevesi Imre) zenéltem együtt. Egy közös ismerősünk többször hívott bennünket a Degré utcai otthonba karácsonyi ünnepségre, mindig szívesen mentünk oda játszani. Úgy hét-nyolc éve volt egy műsorom valahol Békéscsabán, és odajött hozzám Pigler Judit Degré utcai kolleganő azzal, hogy elmennék-e én is az Angyalok szárnyalását segíteni. Nagyon örültem, mert akkor már láttam egy gálát, ami nagyon megragadott. Rá is bólintottam rögtön, együtt készültünk a fiatalokkal, és aztán valahogy ott ragadtam. Tehát nemcsak a gálára készülök velük, hanem tulajdonképpen januártól nyár elejéig, heti rendszerességgel járok hozzájuk foglalkozásokat tartani. Szeptembertől pedig már a gálára készítjük a produkciónkat.

– Ön hogyan tud segíteni a Degré utcai fiataloknak?

– Dobolok, gitározok, énekelek, rajzolok, nagy bulikat csinálunk együtt. Amikor megérkezem, gyorsan híre megy, hogy „itt van Tücsök Peti”, jönnek is a tornaterembe, és jól érzik magukat. Úgy gondolom, ha valaki egy pillanatra, vagy egy-egy órára el tudja felejteni a hétköznapok problémáit, akkor az már megéri.

– Mit tapasztalt ez idő alatt, akár a fiatalok fejlődését illetően?

– Tücsök Petiként addig úgymond az egészséges gyermekeknek adtam műsor, de hála Istennek, belecsöppentem a világnak ebbe az oldalába is, ami szintén néha borús, máskor ragyogóan derűs, napos. Megtanultam, hogyan lehet néha akár egészen apró lépésekkel előrehaladni, és örülni minden apró eredménynek. Én egyébként sokkal többet tanulok tőlük, mint amennyit ők tanultak tőlem, amiért hálás vagyok mindnyájuknak. Ők egy nagy család, és nagyon jó érzés, hogy ebbe a nagy családba egy ideje már én is beletartozom.

 

További programok »

FEL