Beporzók napja a Munkácsy Mihály Múzeumban

2020. március 9. 13:34 | behir

Magyarországon 2018-tól a beporzók napjává nyilvánították március 10-ét. A Munkácsy Mihály Múzeum is csatlakozott a beporzó rovarokat célzó figyelemfelhívó kezdeményezéshez, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a beporzó rovarok fontosságára.

 "Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású. A mindennapi ételünk közel egyharmadához kellenek a beporzók és sorsdöntő tudadosítani, hogy nélkülük elképzhelhetetlen emberhez méltó életünk a Földön" - olvasható a múzeum közleményében. A közlemény kiemeli, hogy rovarhotel vagy darázsgarázs építésével, illetve rovarbarát kertek és parkok létesítésével segíthetünk a beporzókon. 

Március 10-én a Munkácsy Mihály Múzeum munkatársai, valamint a Békéscsaba és Vidéke Méhész Egyesület elnöke, Szlávik-Orvos Mária gyerekcsoportoknak tart múzeumpedagógiai foglalkozást azzal a céllal, hogy a jövő generációjának figyelmét is felhívják a problémákra.

 

 

Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum

 

Itthon

Mezőberényben a Petőfi utcai gömbakácokat kivágták, gömbkőriseket ültetnek

Siklósi István, Mezőberény polgármestere még múlt év novemberében tájékoztatta a város lakóit arról, hogy a Petőfi utca nyugati oldalán lévő japán gömbakácok helyett gömbkőrisek ültetését tervezik. A napokban már arról számolt be, hogy a gömbakácok kivágása befejeződött, kezdődhet az ültetés, amelyhez segítőket várnak.
2021. március 2. 19:00
FEL