Beporzók Napja a Munkácsy Mihály Múzeumban

2020. március 4. 06:08 | behir

Két magánember kezdeményezésére 2018-tól március 10-ét a Beporzók Napjává nyilvánították Magyarországon. A Munkácsy Mihály Múzeum csatlakozik ahhoz az országos felhíváshoz, melyet a környezetünkért és az emberiség jövőjéért aggódó civilek, muzeológusok és szakemberek hirdettek, hogy a figyelmet az egyik legfontosabb állatcsoportra irányítsák, mégpedig a beporzó rovarokra.

A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy mi mindent köszönhetünk a beporzó rovaroknak. Mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon Európában, ezek kétharmada rovarbeporzású. A mindennapi ételünk mintegy harmadához kellenek a beporzók és sorsdöntő tudatosítani, hogy nélkülük elképzelhetetlen emberhez méltó életünk a Földön. 

Amennyiben fontos számunkra az emberiség jövője, mindenki megtalálhatja a módját annak, hogyan segítse zümmögő barátainkat. Ezt megtehetjük rovarhotel vagy darázsgarázs építésével, továbbá rovarbarát kertek és parkok létesítésével, ahol a megfelelő, nektárt adó tápnövényeket ültetve és virágos gyepfoltokat meghagyva méh- és lepkelegelőket lehet biztosítani. Sok más tippet is találhatunk a kezdeményezés honlapján.

A Munkácsy Mihály Múzeum munkatársai és a Békéscsaba és Vidéke Méhész Egyesület elnöke, Szlávik-Orvos Mária  ezen a jeles napon gyerekcsoportoknak tart múzeumpedagógiai foglalkozást, annak érdekében, hogy a jövő generációk figyelmét ráirányítsák a probléma jelentőségére.

További programok »

FEL