Beköltözött a vasút a könyvtárba

2016. február 18. 15:37 | Fekete Kata

Hamarosan teljesen elkészül a békéscsabai vasútállomás. Ez adta az apropóját annak a vasúttörténeti fotókiállításnak, amelyet a Békés Megyei Könyvárában rendeztek. Számos korabeli fotográfiát gyűjtött össze Darida János az egykori főépítész fia, aki az édesapja munkájáról is mesélt a tárlat megnyitón. 

Darida János a vasútállomás monumentális épületének elkészülését az első kapavágástól felügyelte üzemmérnökként. Embert próbáló munka volt ez és azt mondják, akkoriban országszerte is egyedülállónak számított, hogy egy ilyen épületet tető alá hoztak. A kordokumentumokból készültek el a könyvtárban látható kinagyított fotók. 

- Mai szemmel az, hogy Békéscsaba felajánlott 500 ezer téglát és sok-sok pénzt az állomás építéséhez, nagy felbuzdulását jelzett - mondta Darida János nyugdíjas gépészmérnök.  Hozzétette: Békéscsabán az első vasutat 1858-ban építették. Nem sokkal később már olyan forgalmat bonyolított az állomás - ami tulajdonképpen vasúti csomópont lett - hogy bővíteni kellett volna. Ez azonban anyagi okok miatt egészen 1930-ig nem történt meg. Akkor azonban egy millió pengőt különített el a kormány az építkezésre.  

Gécs Béla tipográfus, helytörténeti kutató pedig azt hangsúlyozta, hogy majdnem hároméves munka utána kor a legmodernebb, legkorszerűbb pályaudvarát építették meg, az itt élők az utca felőli épület csodájára jártak.  

A magával ragadó tárlat végignézésével visszarepülhetünk a rég múltba. Megtekinthetjük például az üres telket, ahová a pályaudvart emelték vagy éppen az állomásra beérkező első vonatokat. A vasútállomás építésének történetét a látogatók egészen március 12-ig nézhetik meg a Békés Megyei Könyvtárban.  

Horváth Szabolcs

FEL