Békéscsabára érkezik a győri EYOF olimpiai lángja

2017. június 7. 19:26 | Kovács Dávid

Július 23. és 29. között 50 ország több mint 3500 sportolója érkezik Győrbe az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra. A megmérettetés az Olimpiai Játékok összes jogosultságát magáénak tudhatja, felvonják az olimpiai zászlót és felcsendül majd az ötkarikás játékok himnusza. Ennek megfelelően fellobban az olimpiai láng is, amely elviszi a viadal hírét az ország minden pontjára. Szombaton Békéscsabára is megérkezik a júliusi fesztivál egyik szimbóluma.

Az első EYOF-ot 1991-ben Brüsszelben rendezték, azóta a békéscsabai kötődésű sportolók egy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szereztek. A legfényesebb medált a tornász Makra Noémi hozta haza, mellette az atléta Gregor László, Márton Anita és Pavuk Tira is szerzett korábban érmet.

Az idei fesztiválon is lesznek csabai indulók, a jelenlegi információk szerint öt sportoló lehet ott Győrben. Az úszó Szabó Orsolya, három röplabdás, Petrenkó Brigitta, Glemboczki Zóra és Szedmák Réka, valamint a futó Apáti Bence.

– Az európai ranglistán ott vagyok az élmezőnyben, a legutóbbi tudomásom szerint a harmadik helyen. Optimistán várjuk a versenyt, szeretném megnyerni Győrben az EYOF-ot – fogalmazott a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club versenyzője.

Ráadásként a leány kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a békéscsabai Bohus Beáta lesz. A győri EYOF híre a hétvégén Békéscsabára is eljut az olimpiai láng formájában, amely Hódmezővásárhelyről érkezik a békési megyeszékhelyre.

– Külön öröm, hogy a sok magyar versenyző között békéscsabaiak is küzdenek majd a rangos viadalon. Természetesen mi sem maradhatunk ki a győri előkészületekből és egy fáklyafutást szervezünk azoknak, akik szeretnének csatlakozni a megmozduláshoz. Remélhetőleg a szombati pezsgésben sokan kapcsolódnak be a programhoz, szurkolnak majd a helyszínen és a tévék előtt a magyar fiataloknak – fogalmazott Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

Az olimpiai láng szombaton 10:30-kor érkezik a Szent István térre, itt veheti majd kézbe a fáklyát az első futó. Az útvonal az Andrássy úton keresztül vezet majd a Csaba Centerig, ahol az aulában „fogadják a lángot”. Az érdeklődők találkozhatnak Hugoo-val, a sportfesztivál kabalaállatával, a kis győri vaskakassal. A programban Kiss Tibor alpolgármester köszönti a megjelenteket, majd a Torna Club Békéscsaba fiataljainak bemutatója következik.

– Ha Békéscsaba esetében történelmi pillanat a láng érkezése, akkor egy bevásárlóközpont életében különösen az. A Csaba Center mindig arra törekedett, hogy a város társadalmi, kulturális és sportéletében olyan szerepet töltsön be, amelyet az egyesületek, civil szervezetek szeretettel válasszanak minket helyszínként egy-egy rendezvényükhöz – emelte ki Hrabovszki György, a Csaba Center igazgatója.

A hétvégén rendezik Békéscsabán – Gyula és Mezőberény segítségével – a III. Korcsoportos Összevont Labdajáték Diákolimpia Országos Döntőjét, így a fiatalok is bekapcsolódhatnak az „EYOF-lázba”.

– Óriási szerencse, hogy a láng érkezése és a több mint ezer fiatalt megmozgató döntő egy időpontban lesz. A városi sportcsarnokban éppen kézilabda meccs lesz, amikor megérkezik a láng. Felcsendül az EYOF dala, a küzdőtér közepére egy ismert csabai sportoló viszi a fáklyát. Innen a láng továbbindul és Gyula felé veszi az irányt – hangsúlyozta Kormos Mihály, a versenyt szervező Békés Megyei Diáksport Szövetség elnöke.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL