Békéscsabán járt a finn nagykövet

2017. június 21. 06:54 | Knyihár Mihály

Finnország nagykövete, Petri Tuomi-Nikula bemutatkozó, udvariassági látogatást tett kedden Békéscsabán. Finnország az idei évben ünnepli 100. évfordulóját független országként. Július közepén a város vezetéséből delegáció utazik ki, hogy megünnepeljék az alkalmat.

Petri Tuomi-Nikula a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy most tapasztalta meg milyen gazdag kultúrájú a szép Békéscsaba. Most tudta meg, hogy itt van Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma. Az évforduló kapcsán kifejtette, hogy elsősorban Finnországban ünneplik, de van néhány kiválasztott ország, ahol szintén lesznek ünnepi programok, ilyen Magyarország is, akár a Békéscsabaiaknak is van lehetőségük jelképesen az ünneplésre. A Magyar Szabadidős Sportszövetséggel közösen indítottak egy kezdeményezést, melynek címe 100 km Finnországért. Akik csatlakoznak, azok gyalogolhatnak, biciklizhetnek, futhatnak száz kilométert a független Finnország tiszteletére. Facebook-on lehet csatlakozni, ugyanakkor egy applikáció is tartozik hozzá, amin jelölni lehet a megtett métereket.

A nagykövet Szarvas Péter polgármestert arra kérte fel, hogy biztassa, a csabaiakat és minél többen vegyenek részt a kezdeményezésben.

Szarvas Péter polgármester kitért arra, hogy Békéscsaba rendelkezik egy Finn testvérvárossal, Mikkelivel. A városvezető elmondta, a diplomáciai, de főleg gazdaság diplomáciai kapcsolatait szükséges bővíteni Békéscsaba, a város fejlődése érdekében. A megyeszékhely jó úton halad, ipari parkok építése előtt áll a város, elindult az M44 építése, várhatóan bővülni fog a repülőtér is valamint logisztikai vasúti konténer kiépítésről is tárgyal a város a magyar kormánnyal- tette hozzá Szarvas Péter. A polgármester elmondta, pont emiatt is figyelmébe ajánlotta a nagykövet úrnak Békéscsabát, kérte, hogy munkája során, amikor gazdasági kérdésekkel találkozik, gazdasági érdeklődésbe botlik, akkor mindenképpen hívja fel a Finn befektetők, cégek figyelmét Békéscsabára, és hangsúlyozza, hogy milyen előnyökkel rendelkezik Békéscsaba, amikor egy nagy versenyben kell helytállni.

Békéscsabán jó az oktatás, a képzés, az egészségügy, kimagasló a kulturális élet- tette hozzá a városvezető, továbbá megjegyezte, úgy gondolja, Békéscsaba állni tudja a versenyt más befektetési lehetőségekkel.

 

A hírről készült videó anyagunk:

 

További programok »

Békéscsaba

A turizmus fejlesztéséről tartottak fórumot Békéscsabán

„Hagyomány és turizmus” címmel 17. alkalommal rendeztek konferenciát pénteken, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Szarvas Péter polgármester az eseményen úgy fogalmazott, hogy az elmúlt években a kelleténél kevesebb forrást és figyelmet kapott a békéscsabai turizmus fejlesztése, ám azon dolgoznak, hogy a megyeszékhely ebben a tekintetben is felzárkózzon az ország számos településéhez.
14:07
FEL