Békéscsabán járt a finn nagykövet

2017. június 21. 06:54 | Knyihár Mihály

Finnország nagykövete, Petri Tuomi-Nikula bemutatkozó, udvariassági látogatást tett kedden Békéscsabán. Finnország az idei évben ünnepli 100. évfordulóját független országként. Július közepén a város vezetéséből delegáció utazik ki, hogy megünnepeljék az alkalmat.

Petri Tuomi-Nikula a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy most tapasztalta meg milyen gazdag kultúrájú a szép Békéscsaba. Most tudta meg, hogy itt van Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma. Az évforduló kapcsán kifejtette, hogy elsősorban Finnországban ünneplik, de van néhány kiválasztott ország, ahol szintén lesznek ünnepi programok, ilyen Magyarország is, akár a Békéscsabaiaknak is van lehetőségük jelképesen az ünneplésre. A Magyar Szabadidős Sportszövetséggel közösen indítottak egy kezdeményezést, melynek címe 100 km Finnországért. Akik csatlakoznak, azok gyalogolhatnak, biciklizhetnek, futhatnak száz kilométert a független Finnország tiszteletére. Facebook-on lehet csatlakozni, ugyanakkor egy applikáció is tartozik hozzá, amin jelölni lehet a megtett métereket.

A nagykövet Szarvas Péter polgármestert arra kérte fel, hogy biztassa, a csabaiakat és minél többen vegyenek részt a kezdeményezésben.

Szarvas Péter polgármester kitért arra, hogy Békéscsaba rendelkezik egy Finn testvérvárossal, Mikkelivel. A városvezető elmondta, a diplomáciai, de főleg gazdaság diplomáciai kapcsolatait szükséges bővíteni Békéscsaba, a város fejlődése érdekében. A megyeszékhely jó úton halad, ipari parkok építése előtt áll a város, elindult az M44 építése, várhatóan bővülni fog a repülőtér is valamint logisztikai vasúti konténer kiépítésről is tárgyal a város a magyar kormánnyal- tette hozzá Szarvas Péter. A polgármester elmondta, pont emiatt is figyelmébe ajánlotta a nagykövet úrnak Békéscsabát, kérte, hogy munkája során, amikor gazdasági kérdésekkel találkozik, gazdasági érdeklődésbe botlik, akkor mindenképpen hívja fel a Finn befektetők, cégek figyelmét Békéscsabára, és hangsúlyozza, hogy milyen előnyökkel rendelkezik Békéscsaba, amikor egy nagy versenyben kell helytállni.

Békéscsabán jó az oktatás, a képzés, az egészségügy, kimagasló a kulturális élet- tette hozzá a városvezető, továbbá megjegyezte, úgy gondolja, Békéscsaba állni tudja a versenyt más befektetési lehetőségekkel.

 

A hírről készült videó anyagunk:

 

További programok »

Békéscsaba

Ilyen még nem volt: Mobliltelefon-hajító verseny a Könyvtárban!

A idei, Finnország tematikájú Könyvtári Éjszakán egy igencsak izgalmas versenyszámra is sor kerül majd: mobiltelefon-hajító versenyt rendeznek, ahová bárki nevezhet vén készülékével. Legyen az frusztráció, öröm, harag vagy merészség, ami bennünk dúl, most érdemes egyetlen dobássá formálni és egy jó nagyot hajítani! Előzetes regisztráció szükséges!
2019. szeptember 20. 02:10
FEL