Békéscsabai Szakképzési Centrum – A szakképzés élvonalában

2022. július 8. 13:04 | Szabó Judit

Újabb együttműködési megállapodást írt alá a Békéscsabai Szakképzési Centrum pénteken délelőtt. A megállapodásban a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és a centrum fő célja, hogy a fiatalok helyben maradását segítse.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum együttműködik az általános iskolákkal, más középiskolákkal, a képzőhelyekkel, valamint a felsőoktatási intézményekkel is. A szakképzési centrum főigazgatója elmondta, hogy ha technikusi vagy okleveles technikusi képzést szeretnék folytatni,  akkor nem lehet kérdés a felsőoktatással való kapcsolat sem. 

– Van olyan képzésünk, ahol a diákok kilencvenhárom százléka a felsőoktatásban folytatja. Úgy gondolom, ez egy nagyon jó lehetőség. Az a híd amit most megpróbálunk kialakítani, a diákok számára egy olyan életutat biztosíthat, amelyben a nyolcadikos diákot már ide tudjuk csalogatni, elvégzi a középiskolát, majd még előbbre léphet – fogalmazott Mucsi Balázs.

 

Fotó: behir.hu/Szabó Richárd

 

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara rendelkezik számos olyan képzéssel, amely a centrum tagintézményeiben is jelen van. Az egyetem évek óta partnere a duális képzésnek, több mind hatvan partnervállalattal. Ezáltal az együttműködésben biztosítják majd a gyakorlati helyeket, valamint harminc kreditpont elszámolására is lehetőséget kínálnak. 

– Ezek a vállalatok nemcsak gyakorlati helyet biztosítanak majd a fiatalok számára, hanem keresik is őket. Kifejezetten azzal a céllal, hogy kiválogathassák az utánpótlást – emelte ki dr. Bíró István.

 

Fotó: behir.hu/Szabó Richárd

 

Az egyetem mérnöki karának dékánja úgy látja, hogy nagyon keresettek a mérnökök, ezért a partnervállalatok is így készítik fel a tanulókat a majdani életpályára. Bíró István aláhúzta, hogy a megyében is több olyan partnervállalatuk van, amelyek részt vesznek a duális képzésben.

Az együttműködés további célja, egy olyan életpálya bemutatása a nyolcadikos diákoknak és szüleiknek, ami alapján láthtatják azt, hogy a régióban is van lehetőség a boldogulásra. 

 

Galéria

További programok »

FEL