Békéscsabai Jókai Színház: Záróünnepséggel búcsúztatták az Arany-évet

Záróünnepséggel búcsúztatta az Arany János-emlékévet vasárnap a Békéscsabai Jókai Színház. Az Új Színház és a békéscsabai teátrum művészei, valamint a 70 éves jubileumát ünneplő Balassi Táncegyüttes ünnepi műsorral lépett a színpadra.

A bicentenárium alkalmából 2017-ben számos programot szerveztek országszerte Arany János emlékének tiszteletére, tartalmas sokszínű programsorozattal készült Békéscsaba városa is.  Az Arany János-emlékév záróünnepét vasárnap tartották a Békéscsabai Jókai Színházban.

Az est első felében  „Éget és világít lelkemben leveled…” címmel versei, balladái és önvallomásai alapján idézték meg a halhatatlan költőfejedelmet az Új Színház és Békéscsabai Jókai Színház művészei. A különleges irodalmi műsort Szente Éva állította össze és Seregi Zoltán rendezésében láthatta a publikum. Az est folyamán, a háttérben képek vetítésével hozták közelebb a közönséget a költőhöz – fogalmazott a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Seregi Zoltán kiemelte, hogy szerette volna egyedi módon színpadra vinni az előadást.

– Igyekeztem úgy összerakni, hogy ne legyen szokványos. Nem az szerettük volna, hogy bejönnek a színészek, megállnak és elmondanak egy verset vagy egy prózát. Kicsit meg akartuk mozgatni a közönséget, egy kicsit színházszerűbben akartuk tálalni, jóval látványosabban – emelte ki a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

A záróünnepséget a békéscsabai színház igazgatójának felkérésére Szente Éva állította össze.

– Tizenkét olyan témakört próbáltam feldolgozni, ami a költő életében nagyon fontos. A feldolgozáshoz illusztrációként vers- és prózarészleteket, illetve a költő levelezéseit használtam fel. Emellett segítségül hívtam a naplórészleteit is, illetve nagyon sok olyan verset, amit nem ő írt, de ő ihletett és róla írták – fogalmazott Szente Éva.

A záróműsoron közreműködött Gregor Bernadett, a Kossuth-díjas Tolcsvay Béla, a Jászai Mari-díjas Bartus Gyula, Beszterczey AttilaGulyás AttilaKovács EditMészáros MihályTarsoly Krisztina, Tege Antal, valamint Vadász Gábor.

Az est második részében az idén 70 éves jubileumát ünneplő Balassi Táncegyüttes lépett színpadra.  „Nekünk szól a fülemüle” – Tánckaláris Arany János balladáira című műsorukban a magyar néptánc formanyelvén, a Kárpát-medence folklórjából építkezve, drámai pillanatokkal tisztelegtek Arany János halhatatlan művészete előtt és varázsolták emlékezetes élménnyé a záróünnepet.

 

 

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,