Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetés a Diáksport Egyesületnek és Perényi Lászlónak

2019. október 3. 16:40 | behir

Békéscsaba önkormányzata 2007-ben alapította meg a „Békéscsaba Ifjúságáért” kitüntetést, amellyel a helyi, kiemelkedő ifjúsági munkát ismerik el. Idén tizenegy felterjesztés érkezett. A közgyűlés még júniusban döntött arról, hogy most ezt a kitüntetést a Békés Megyei Diáksport Egyesület és Perényi László pedagógus kapja. Az elismerést csütörtökön délután, a Csabai Garabonciás Napokon adták át. 

A Békés Megyei Diáksport Egyesület 1989-ben alakult, akkor még Békés megyei Diáksport tanácsként. Napjainkra a megye legnagyobb és legnépesebb gyermek- és ifjúsági szervezetévé vált. Tevékenységét a fizikai aktivitás, a testnevelés és a sport mentén, illetve területén fejti ki. Fő feladata a felmenő rendszerű diákolimpiai versenyrendszer szervezése, rendezése, sportprogramok lebonyolítása a testnevelés tanterv alapján.

Éves szinten 13 sportágban biztosít játékos versengési lehetőséget a 6-19 éves korosztály számára. Igazodik az életkori sajátosságokhoz, figyelembe veszi a területi elvet és az iskolák érdeklődési körét, igényeit. A megyénkben működő valamennyi általános és középfokú oktatási intézményben tanuló diák számára lehetőséget biztosít a szabadidő hasznos eltöltéséhez és hozzájárul az ifjúság egészséges életmódra neveléséhez – mindezért a munkáért tevékenységüket Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetéssel ismerte el a város.

Perényi László 1987 óta a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium elismert, nagyra becsült pedagógusa, a tantestület meghatározó, elkötelezett egyénisége, az iskolai kézilabda csapatok, a Békéscsabai BDSK kézilabda csapatának és az NB I–es Békéscsabai Női Kézilabda utánpótlás edzője.

Testnevelő tanárként mindig arra törekedett és törekszik, hogy megismertesse a diákjaival a mozgás örömét, megszerettesse velük a sportot. Az edző és tanítványai jó kapcsolatának és a fegyelmezett munkának szép eredményei is vannak. Az elmúlt több mint 40 év alatt közel 30 csapattal dolgozott együtt. Egykori játékosai közül 13 korosztályos és felnőtt válogatott tag, 21 NB I-es játékos, valamint 16 testnevelő tanár vagy kézilabda edző került ki. Kiemelkedő munkásságáért 2017-ben megkapta a Németh László-díjat.

Kitűnő pedagógiai érzékkel, az évek tapasztalatával, őszinteséggel kitartóan oktat, nevel, segít tanulót, szülőt, kollégát egyaránt. Mindig mindenhol jelen van, igazi közösségi ember. Tartalékai kifogyhatatlanok, és ezzel környezetének is újból és újból erőt és lendületet ad. „Aranyszívű Laci bácsi” – csak így emlegetik volt és jelenlegi diákjai.

Kiemelkedő munkáját a város Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetéssel ismerte el.

 

További programok »

FEL