Békéscsaba anno: Csabai primadonna induló karrierje Amerikában

2019. december 29. 14:31 | behir

A csabai Kiss Árpád színtársulatának sikeres tagja volt anno Kóbor Irén, a szép hangú primadonna, aki az 1929. évi színi évad végén elhagyta a várost, és elhajózott az Újvilágba, a remélt művészi dicsőség felé. A hajóúton elért sikeréről és az amerikai kilátásairól levélben tudósította a Békésmegyei Közlönyt.

Franciaország legnagyobb tengeri kikötőjében Cherbourgban indulásra készen várta az indulást a Berengaria luxushajó. Ezen utazott Kóbor Irén színésznő és nővére, aki Amerikában élő üzletasszony. A hajóúton gondoskodtak az utasok szórakoztatásáról. Az utasok közt sok volt az előkelőség, arisztokraták Európából, és világhírességek. A leghíresebb utas Ramsay MacDonald, angol miniszterelnök volt. Tiszteletére koncertet adtak angol, francia és német művészek, mellettük, mint főattrakció lépett fel Kóbor Irén primadonna, akinek hatalmas sikere volt az angol dalok előadásával. Levelében ezt írta: „Olyan sikerem volt, hogy csak árnyéka lehet a sok feledhetetlenül forró békéscsabai estének. Életemben így még nem ünnepeltek.”

Ráadásként a pazar fényben úszó koncertteremben elénekelte a Lehullott a rezgő nyárfa ezüstszínű levele című dalt. A fergeteges siker után MacDonald gratulált a primadonnának, különösen a magyar dalhoz, amely meghatóan szép volt. Elmondta, hogy azon az estén Magyarország vitte el a pálmát. Az első osztályon utazó 800 magas rangú vendég nem győzte szorongatni Kóbor Irén kezét.

A színésznő levelében így írt a továbbiakról is: „Pár napot New Yorkban töltöttünk. A nagy hajón szerzett hírnevem révén nagyon előnyös szerződési ajánlatot kaptam egy nagy operettszínháztól, pazar gázsival. Megszédültem, de nem fogadtam el, mert két hónap alatt meg kellett volna tanulnom angolul. Youngstownban, egy kisebb városban laktam nővéremnél. Itt meghívtak a rádióba magyar dalokat énekelni. Másnap az ottani színházba leszerződtem, heti 200 dollárt kapok, és nem kötötték ki az angoltanulást.”

Kóbor Irén levelét ezzel zárta: „Ha egyszer perfekt angol leszek, New Yorkban aláírom a felajánlott korábbi szerződést, és persze akkor dollármilliomos leszek. Azután hazatérek, Pécsett fogok élni boldogan.” A levélhez mellékelve volt a „New York Herald” képes melléklete Kóbor Irén nagyméretű fotójával és dicséretével.

90 év távlatából nem tudhatjuk, hogy a Csabáról elindult szépreményű primadonnánk Kóbor Irénnek sikerült-e karriert befutnia Amerikában. Az indulás mindenesetre szép volt.

Gécs Béla

További programok »

Kultúra

Újabb mestermunkák a turisztikai főpályaudvar várójában

Ezúttal Ollók és egyéb vágóeszközök címmel, egy pazar kiállítás várja csütörtök délelőttől az érdeklődőket a turisztikai főpályaudvaron, Békéscsabán. A tárlatnyitón bebizonyosodott, az olló névre hallgató, némileg egyszerű kis mindennapos kellék, mennyire is lételeme létezésünknek: a köldökzsinórtól a temetésig ott lapul a közelünkben.
16:05
FEL