Békéscsaba anno: 45 éve avatták a csabai Kner új üzemét

2016. május 8. 07:07 | Mikóczy Erika

 

A békéscsabai nyomdászat 1873. évben indult. A Tevan Nyomda és Könyvkiadó országos hírű szakmai sikereket ért el 1910 és 1946 között könyveivel majd csomagolóanyag-nyomtatványaival. Az államosított Tevan Nyomda jogutód vállalata a Békési Nyomda lett, amelynek képzett szakmai gárdája tovább fejlesztette a „tevani profilt” és ezzel vált elismertté.

Az 1964. évi rekonstrukció után tovább korszerűsödött az üzem. Megváltoztatta a nevét is: a Gyomai Kner Nyomdával való egyesülés után felvette a Kner Nyomda nevet. A csomagolásban úttörő tevékenységet folytatott a nyomda az 1960-as években. Az iparvezetés döntése alapján a csomagolóeszköz-gyártás fejlesztésére Békéscsabát választották. A nyomda történetében ekkor jött  a harmadik rekonstrukció és nagyberuházás: az alapkőletétel után, 1969 őszén indult az építkezés. A Kner Nyomda 300 milliós költséggel megépült új üzemrészét negyvenöt éve, 1971. április 30-án avatták fel ünnepélyesen.

Az ünnepség szónoka Horváth Gyula könnyűipari miniszterhelyettes mondta a következőket: „a Kner Nyomda a magyar nyomdaipar első olyan üzeme, amely mind építészeti, mind központi klímaberendezésével, ablakok nélküli géptermével újat hozott, igazodva a nyomdatechnika modern követelményéhez. Ez az üzem a nyomdaipar büszkesége lesz!” A nyomdát az akkori legkorszerűbb gépparkkal szerelték fel. Elkezdődött az öntapadó címke, valamint a kombinált csomagolóeszköz-gyártás.

Üzembe állt a nyolcszínes mélynyomó gép. Az új nyomda kapacitásáról néhány adat: 1960-ban 2000 tonna dobozt, 400 tonna nyomtatványt állítottak elő. Az avatás évében az új üzem 8000 tonna dobozt, 2400 tonna nyomtatványt készített. Az évi termelési érték 150 millió forint volt, ötszöröse a rekonstrukció előttinek.

Az államosítás után a nyomdát Botyánszky Pál igazgató vezette, aki az új üzem átadása után rövidesen nyugdíjba ment. Az új igazgató Huszár Mihály lett. A nyomdai fejlesztések és rekonstrukciók szellemi irányítója, Háromszéki Pál műszaki vezető is távozott a cégtől. Pár év múlva azonban, mint vezérigazgató irányította az akkor 850 főt foglalkoztató, s hírneve csúcsára futott Kner Nyomda Rt.-t.

Gécs Béla

FEL