Békés vármegyei történetek a második világháború idejéről

2024. július 9. 18:40 | Fajó Attila

A második világháború helyi vonatkozású tárgyi emlékeit mutatja be egy új kiállítás várja a Munkácsy Mihály Múzeumban. A Bácsmegi Gábor igazgató által összeállított tárlat érdekes, békési történeteket mesél el a háború idejéből.

Idős, békési gyűjtő is kiegészítette saját tárgyi emlékeivel a Munkácsy Mihály Múzeum A mi háborúnk – Békés vármegyei történetek elnevezésű, újonnan megnyílt tárlatát.

– A történelmi emlékek jelentésüket akkor nyerik el igazán, ha mások is látják – fogalmazott Szabó András. – Jónak tartom, ha mások is látják, milyen történelmi ereklyék léteznek még a világon, egy-egy tárgy egy-egy emberi sorsot is elmesél, mint például az én egyik kedvencem, az itt kiállított Luftwaffe tiszti tőr, mely eredeti állapotában maradt fenn, és amely valóban nem hamisítvány, bár manapsg több replikát is igazinak állítanak be. 

A tárlathoz hozzájáruló másik magángyűjtő egy 1848-as hagyományőrző egyesületet is vezet. Mayerhoffer Miklós úgy fogalmazott, sok mindenki érintett a megjelenített történések kapcsán, így azokról tudnunk kell. A kiállítás ő maga katonai szablyákkal járult hozzá. Mint mondta: a történések családi érintettség okán a ma élő leszármazottak sajátjai is, a fiatalabb generációnak is tisztában kell lenni azok jelentőségével és tanulságaival. 

– Egy, a gyulai katona kórházban elhunyt honvéd fényképe vagy épp a Páger Antal kislányát ábrázoló, propagandaplakát mind-mind beszédes lehet az akkori állapotokról, az emberek érzéseiről, egyszersmind az ország és benne szűkebb pátriánk megpróbáltatásairól – emelte ki Bácsmegi Gábor múzeumigazgató.

A második világégés vármegyei borzalmait felfedő anyaggal egészen október 27-ig találkozhatnak a látogatók.

Galéria

További programok »

Kultúra

Bolygósztori és az Ásványok világa

A „Bolygósztori – a Naprendszer keletkezése meteorit mintákba rejtve” című kiállítás feltárja a naprendszerünk titkait. Ugyanakkor nem csak a világűrbe, hanem a Föld mélyébe is betekintünk az „Ásványok világa” című kiállítás kereteiben.
2024. július 14. 00:00
FEL