– Hogyan kezdődött a Tortamustra, hogy került a sütemény a múzeumba?
– Még az előző igazgató, néhai Ando György vett részt egy ilyen versenyen, és annyira megtetszett neki a hangulat, hogy elkezdtek gondolkodni, hogyan lehetne egy ilyet kicsit szerényebb körülmények között, a múzeumban is megrendezni. A tervből végül valóság lett, majd a koronavírus-járvány a Tortamustrát is leállította, de a Covid után újjáélesztettük. Úgy tűnik, sikerrel, hiszen idén a Békés megyei településeken túl van nevező például Győrből, a Felvidékről és a Partiumból is.
– Mit tudhatunk az idei eseményről?
– Dizájn- és ízkategóriában hirdettük meg a Tortamustrát, idén 69-en neveztek a versenyre. Íz kategóriában 38-an, dizájn 1. kategóriában – a profik között – 14-en, az amatőröknél 27-en állnak. A hűtők már érkeznek, a termet kezdjük átrendezni, dekorálni, kicsit azt is megjelenítve, hogy az idei év nálunk most a marcipánról szól.
– Hogyan alakul majd a szombati menetrend a Tortamustrán?
– Reggel, amikor beérkeznek a torták, mindegyiket lefotózzuk. Utána bekerülnek a hűtőbe, abban kiállítva lehet majd megtekinteni egészen addig, amíg a zsűri el nem kezdi a kóstolást az íz kategóriában nevezett tortáknál. A dizájn tortákat közben is folyamatosan lehet nézni, majd azokat is értékeli a zsűri. A nap folyamán nemcsak nézelődni lehet a múzeumban, hiszen workshopok is lesznek, a marcipán készítésétől a cukorvirágon át a rétesek titkaiig sok mindent megnézhetnek, megtanulhatnak itt az érdeklődők. Árusok is jönnek, akiktől süteményeket, de még konyhai hozzávalókat is lehet majd vásárolni.
A zsűri pontszámainak összesítését követően, 16 óra után lesz az eredményhirdetés és a díjkiosztó, az ízkategóriában nevezett alkotásokat pedig meg is lehet majd kóstolni.
– Idén is szakértő zsűri értékel, Pataki Ádám cukrászmester vezetésével.
– Igen, ezt azért is fontosnak tartjuk, mert ők – amellett, hogy tetszik és ízlik-e a sütemény – szakmai tanácsokat is tudnak adni arra nézve, hogyan lehet még szebbé és jobbá tenni a tortákat, hogyan lehet egy-egy ízt még intenzívebben kihozni. Technikai tanácsokat is tudnak adni például arra nézve, hogyan lehet simább vagy érdekesebb egy-egy torta felülete – illetve bármely kérdésre tudnak válaszolni, ami a sütemények készítőit érdekelheti. Én lógok ki a sorból, hisz én csak a fogyasztói oldalt képviselem.
A zsűri javaslatára megváltoztattuk a díjazást is, most már nem helyezések lesznek, hanem sávokban gondolkodunk. Lesz egy aranysáv, ahova természetesen többen is bekerülhetnek majd, akik kiemelkedőek, és persze az ezüst- és a bronzsávnál is ez lesz a helyzet. Múlt évben volt olyan, hogy 1 pont döntött az első és a második helyezett között idén hasonló helyzetben mindketten aranysávosak lesznek.
A Tortamustra programja ide kattintva tekinthető meg.