Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója elmondta: a rendezvény célja, hogy a nagyközönség is megismerje azokat a cukrászati termékeket és technikákat, amikkel az amatőr vagy a profi cukrászok dolgoznak.
– A program kiváló alkalom arra, hogy közelebb hozza egymáshoz a hivatásos és a nem szakképzett cukrászokat. Hiszen ez nem csak egy verseny, a mustra lehetőséget ad a tanulásra, beszélgetésre és a tapasztalatcserére is – fogalmazott.
Az idei mustrára három – Design I, Design II és Íz – kategóriában nevezhetnek az érdeklődők.
– A Design kategóriákban – függetlenül attól, hogy profi vagy amatőr cukrászról van szó – kiemelt szempont a forma, technika, stílus és az, hogy megfeleljen a Tortaliget témának. Az Íz kategóriában a legfontosabb a marcipán – osztotta meg Smiri Zsófia a rendezvény kurátora. Hozzátette: a programról évről évre pozitívak a visszajelzések.
A nevezett alkotásokat bizottság értékeli, amelyet szokásnak megfelelően szakképzett és laikus személyek alkotnak. Az előbbi kategóriába a profi cukrászmesterek tartoznak – akik szakmailag minősítik tortákat és süteményeket. A nem szakképzett zsűritagok pedig inkább az ízvilágot helyezik előtérbe.
Az idei évben a szervezők változtattak a díjazási rendszeren, nem első, második és harmadik helyezettet hirdetnek. Mindhárom kategóriában előre meghatározott sávok lesznek és a versenyzők a pontjaik alapján arany, ezüst vagy bronz minősítést kapnak.
A beérkezett műveket november 8-án egy nagyszabású kiállítás és fesztivál alkalmával tekintheti meg a nagyközönség, a hozzá kapcsolódó cukrászati bemutatókkal és vásárral együtt.
A profi és amatőr versenyzők szeptember 30-ig jelentkezhetnek a tortamustra2025@gmail.com e-mail címen. A Tortamustráról további pontos információkat itt olvashatnak.