Békés megyeiek is népszerűsítették a magyar hagyományokat Pekingben

2018. szeptember 17. 16:49 | behir

Első ízben rendeztek Magyar Szüreti Mulatságot és Szüreti Bált Pekingben szeptember 12-15. között.

A résztvevők beszámolója alapján az esemény exkluzív platformot kívánt teremteni a magyarországi politikai, üzleti, kulturális, oktatási és egyéb kapcsolatainak informális találkozóihoz, továbbá Magyarország láthatóságát kívánja növelni a kínai fővárosban tapasztalható igen erős nemzetközi versenyben. A résztvevők értékelése szerint az esemény médialáthatósága kiemelkedő volt, hiszen az első napon készült videóösszefoglaló nézettsége átlépte az egymillió fős nézettséget.

 

 

Négy nap alatt négyszáz kiló sültkolbász

A gasztrovonalat a napi háromszor feltálalt, büféjellegű étkeztetés képvislete, amelyet a beszámolók szerint állandó teltház jellemezett, ezt mutatja az is, hogy négy nap alatt több mint 400 kilogramm magyar sültkolbász fogyott el. Az esemény kulturális vonalát a napi több alkalommal megtartott magyar néptánc és a magyar hagyományos viseleten alapuló haute couture ruhák bemutatója képviselte.

A rendezvényen több korosztályt is megszólítottak: a fiatalokat például jazz és magyar filmslágerekből komponált könnyed este (Jónás Vera énekes és Guncz Nóra, PMKI Kodály Pont oktató előadásában), míg a kisgyermekeseket és a háziasszonyokat a mestercukrász vezetésével szervezett magyar süteményeket bemutató cukrásziskola.

 

 

Prohászka Béla kínai kollégájéval. Fotó: Magyar Értékek és Hungarikumok Szövetsége

 

 

A magyar ételek mellett a palotást is megkedvelték a kínaiak

A négynapos rendezvény csúcspontját a szombat esti szüreti bál jelentette. A magyar konyhaművészet és szórakoztató ipar bemutatása mellett szerepet kapott a Pekingi Magyar Kulturális Intézet Kodály Pontjának oktatásában résztvevő Montessori Szülői Munkaközösség kórusának mini koncertje. A Hudák Szalon ruhakollekciójának bemutatója a magyar kreatívipar képviselőjeként kívánta illusztrálni, hogy hogyan kerülnek a múlt értékei a mai életmódunkba. Magyar népzenei és táncbemutató szintén az egyediség hangsúlyozására törekedett, sőt, a résztvevők megtanulhatták a palotás alapjait és más magyar néptáncok lépéseit is elsajátíthatták.

A hagyományteremtő céllal megrendezett bálból befolyt bevétel egy része a Pekingi Rehabilitációs Kórház részére kerül felajánlásra. Az eseményt a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége támogatta. A házigazda Landmark Hotel szintén nagymértékű anyagi és humán segítséget nyújtottak az esemény megvalósításához.

 

Békés megyeiek a magyar hagyományok képviseletében

Az eseményre Prohászka Béla, Tímár András és Tímár Andrásné mesterszakácsok, Balogh László mestercukrász, Márkus Éva és Márkus Károly kürtőskalács készítők, Sikentánc Szilveszter, Zsille Viktória Dóra, Fekete Krisztián, Szilágyi Bálint, Kánai Bence és Vámosi Csaba néptánc és népzenész csoport, Hudák Mariann divattervező érkeztek.

 

További programok »

FEL