Befejeződött a vetés Békés megyében

2017. május 17. 10:20 | Mikóczy Erika

 

Több mint 220 ezer hektáron fejeződtek be a vetési munkálatok Békés megyében. A jelenlegi várakozások alapján erős-közepes termésátlagra van kilátás - nyilatkozta kedden a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatóságának elnöke az MTI-nek.

 

Kulcsár László elmondta: a vetésszerkezet alapvetően nem változott meg, kukoricát 101 ezer hektáron, napraforgót 78 ezer, árpát 1700, zabot 2300, szóját 3900 hektáron vetettek a megyében. Tavaly kukorica 99 ezer hektáron termett, napraforgót 82 ezer, árpát 3600 hektárról takarítottak be.

A napraforgó és a kukorica esetében elhúzódik a kelés a hideg tavaszi időjárás miatt, ráadásul a közelmúltban hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék több helyen simára döngölte a földet, ott a gazdáknak újabb munkákat kell elvégezniük. A hideg idő nem kedvez a már kikelt növényeknek sem - tájékoztatott a megyei elnök.

Őszi káposztarepcét 22 800 hektáron vetettek Békés megyében, a fagy és a belvíz miatt körülbelül 3400 hektáron kipusztult a növény. A növénykultúrát több helyen ősszel csak későn tudták elvetni, emiatt a növényzet nem tudott megerősödni, amit a februári olvadás és eső miatt keletkező belvíz tovább rontott - fejtette ki a megyei elnök.

Kulcsár László szerint a megyében közepes termésátlag várható repcéből, a késői vetéseknél pedig gyenge termésre van kilátásra, vagyis a tavalyi kiváló év valószínűleg nem ismétlődik meg.

Hozzátette, hogy a repce virágzásakor szeles idő volt, emiatt a méhek is kevésbé voltak aktívak, és méhészek jelzései alapján arra számítanak, hogy kevesebb lesz idén a repceméz.

 

Forrás: MTI

 

Gazdaság

Célegyenesben az Orosháza és Szentes közötti út felújítása

Várhatóan 2021 tavaszán megkezdődhetnek az Orosháza és Szentes közötti út felújítási munkálatai – tájékoztatott a Magyar Közút megyei igazgatósága. A kiviteli tervek elkészültek, a szükséges építési engedélyt kiadták, további engedélyezési és közbeszerzési eljárások lefolytatását követően indulhat a kivitelezés.
2021. január 22. 12:13
FEL