Agrárkamarai tájékoztató segíti az őszi és a jövő évi vetés tervezését

2023. november 4. 15:35 | behir.hu

Jövőre a gazdálkodók már nem mentesülnek a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új uniós előírásai alól, de a változásokról tájékozódhatnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) online összefoglalójából - közölte a NAK.

Az EU Közös Agrárpolitikájának vetésváltásra és a biológiai sokféleség megőrzésére vonatkozó szabályai a korábbinál is nagyobb körültekintést követelnek meg a termelőktől, szigorúbb feltételeket kell teljesíteniük - indokolták a kiadvány megjelentetését. Hozzátették, hogy az egyes támogatási jogcímekhez kapcsolódó vetésváltási és parlag-kialakítási kötelezettségek alól csak átmenetileg, a világszintű élelmiszerellátási nehézségek miatt adott mentességet az Európai Bizottság, Magyarország más tagállamokkal együtt hiába kért hosszabbítást.

Az új szabályrendszerből a NAK közleménye kiemeli: az egyik előírás szerint két egymást követő évben a gazdák nem vethetnek azonos növénykultúrát ugyanazon a területen. Egy másik megtiltja például költési és fiókanevelési időszakban a sövények és fák kivágását, előírja a védett tájképi elemek megőrzését, többek között a fákét, bokorcsoportokét, tavakét. Az előírás szerint a parlagon hagyott terület legrövidebb pihentetési időtartama január 1-től augusztus 31-ig tart, ez alatt gondoskodni kell a talaj növényborítottságáról és a tarlómaradvány-takarásról.

 

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

Keddig lehet beadni az adóbevallást

Hétmilliárd forinttal többet ajánlottak fel az adózók a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékából a mostani bevallásukban, mint tavaly, az eSZJA portálra belépők száma pedig meghaladta a 4 milliót - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, szombaton az MTI-vel.
2024. május 19. 08:12
FEL