Be kell zárni, nem kell bezárni a befogadó központot?

2016. május 9. 15:59 | Varga Diána

Bezáratnák a központot

Zárják be a békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központot – ezt követeli a Jobbik megyei önkormányzati képviselője. Gajdos Attila a szombat éjszaka, a befogadó központban történt rendbontásról azt mondta, az ilyen, máshol is egyre gyakrabban előforduló esetek félelmet keltenek a lakosságban. Hangsúlyozta: kormányzati ígéret volt arra, hogy bezárják a békéscsabai szállást, mint mondta, ezt be kellene tartani. Jelzésül ezért egy lakatot is hozott hétfő délutáni sajtótájékoztatójára. Ugyanakkor szerinte a rendbontó irániaknak nem lenne keresnivalója a menedékkérők között, Iránban ugyanis nincs háború. Úgy fogalmatott: nem szabad az országba engedni gazdasági bevándorlókat, akikről pedig nem lehet egyértelműen megmondani, hogy menekültek-e vagy sem, azokat ki kell utasítani.

– Körmenden is ugyanilyen problémák voltak, ami félelmet, megütközést keltett a lakosságban. Nem hiszem, hogy jó ötlet Békés megyében ilyen menekült szállást fenntartani – véli Gajdos Attila.

 

Köszönet a rendvédelmi szerveknek

A békéscsabai Fidesz-frakció is reagált a szombat éjszakai rendbontásra a menekültügyi befogadó központban. Dr. Ferenczi Attila úgy fogalmazott: nem gyakori esetről van szó. A frakcióvezető szerint éppen ezért a rendbontás kapun kívül nem is volt érzékelhető a gyors beavatkozásnak köszönhetően. Hozzáfűzte: a migránsprobléma jelentkezett Békéscsabán is, de remélik, hogy ez egy egyedi eset volt. Egyúttal megköszönte a rendőrség gyors beavatkozását.

– Mindenképpen biztosítani kell a lakosság biztonságát, és a nyugalma megőrzését. Ezt a rendőrség tökéletesen végre is hajtotta, rövid időn belül, szinte sebészi precizitással elhárították a problémát. Nagyon reméljük, hogy a lakosság nem érzett, és nem is fog érezni ebből semmit, a későbbiekben sem – tájékoztatta hírportálunkat a frakcióvezető. 

 

Nyugalom van a városban

Szarvas Péter az MTI-vel tegnap azt közölte: a városban és a befogadó központban egyaránt nyugalom van. Kifejtette, örül, hogy 20 perc alatt rendet teremtettek a rendvédelmi szervek. A polgármester azt is közölte: jellemzően 150-200 menedékkérő tartózkodik a békéscsabai táborban, ritkán történnek hasonló incidensek. Véleménye szerint a szakemberek jól végzik a dolgukat. "Ha a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szakemberei szerint nem szükséges a központ őrzésének megerősítése, akkor ezt a véleményt elfogadom, nem kívánom felülbírálni" - válaszolta. Ugyanennek a véleményének adott ma hangot az egyik közösségi portálon is. 

Arról, hogy pontosan mi történt szombaton éjszaka a békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban, ide kattintva olvashat részletesebben. 

FEL