Bárki elsajátíthatja az újraélesztés lépéseit

2018. október 16. 16:03 | Szendi Rita

Október 16-a az újraélesztés nemzetközi napja. Ebből az alkalomból országszerte nyílt napokat tartottak, így a Békéscsabai Mentőállomáson is, ahová bárki betérhetett, hogy megtanulja az újraélesztés lépéseit.

 

 

Csendes Csaba, a Békéscsabai Mentőállomás vezetője elmondta: még mindig magas azoknak a száma, akik nincsenek tisztában az újraélesztés helyes lépéseivel.

– Talán egy kicsit javul a helyzet, de azt gondolom, hogy még mindig elég kevés azoknak a száma, akik ismerik az újraélesztést, főleg akkor, ha azt nézzük, hogy egyes statisztikák szerint naponta 20-25 embert érint a hirtelen szívhalál, akiknek körülbelül a kétharmada az azonnal megkezdett újraélesztéssel menthető lenne – fejtette ki Csendes Csaba. A békéscsabai mentőállomás vezetője hozzátette: vészhelyzetben nagyon sokat jelenthet, ha a szakemberek kiérkezése előtt elkezdjük a mellkaskompressziót.

A Békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdőben pár évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy beszereznek egy életmentő készüléket.

– A defibrillátor egy plusz lehetőség arra, hogy amennyiben azonnali szívmegállás lép fel, akkor a mentők kiérkezése előtt el tudják kezdeni az újraélesztést. Amikor megkaptuk a készüléket, akkor minden úszómesterünk részt vett egy tanfolyamon, ahol szakemberek képezték ki őket ennek használatára – mondta el a fürdő vezetője, Zsadon Endre.

Békéscsabán az elmúlt években a város több forgalmas pontján is elhelyeztek félautomata defibrillátorokat. Ennek köszönhetően a vasútállomáson, a Csabagyöngye Kulturális Központban, a sportcsarnokban és a polgármesteri hivatalban is található egy-egy életmentő készülék.

 

A segítő szándékúakat okostelefonra telepíthető alkalmazás is segíti, amely révén egyrészt segítséget lehet hívni, másrészt gyorsan kikereshető, hogy hol van a legközelebbi defibrillátor. Az androidosok erre a linkre nyomva érhetik el az appot, míg az iOS-el rendelkezők innen tölthetik le az alkalmazást.

További programok »

FEL