Ments életet! – Nyílt nap a mentőállomáson az újraélesztés világnapján

2017. október 16. 18:02 | Szabó Rita

Felkészületlenség és félelem jellemez minket, meg sem próbálunk segíteni, pedig mi magunk is rengeteg életet megmenthetnénk - mondják a szakemberek. Október 16-a az újraélesztés nemzetközi napja. Ezen alkalomból az Országos Mentőszolgálat állomásain lehetőség nyílt az alapszintű újraélesztés elsajátítására. A kezdeményezéshez Békéscsaba is csatlakozott.

Az újraélesztés világnapján nyílt napot szervezett a békéscsabai állomás. A program célja, hogy ezen a napon lehetőséget biztosítsanak a mentősök az érdeklődők számára az alapszintű újraélesztés elsajátítására.

Kristóffy Klaudia egy azok közül a diákok közül, akik kipróbálták és megtanulták, hogyan is alkalmazza helyesen a mellkaskompressziót.

- Ez egész életemre megmarad, mert hogyha véletlen olyan helyzetbe keveredek akár az utakon, de bárhol máshol, akkor most már segítséget tudok nyújtani - fogalmazott a fiatal lány.

A programra elsősorban diákok látogattak el, akik Ambu babákon próbálhatták ki, hogyan is kell alkalmazni a mellkaskompressziót. A tanulók osztályfőnöke, dr. Sangaláné Ottlakán Tímea elmondta: örül a lehetőségnek, mert fontos, hogy a gyerekek elsajátítsák az újraélesztés technikáját.

- Szerintem nagyon jó ez a lehetőség, mert a gyerekeket életközeli helyzetbe hozzák.  Ezek után hogyha bármikor találkoznak a diákok a valóságban egy ilyen helyzettel,  akkor nem fognak ott állni és megrémülni. Talán már tudni fogják, hogy mit is kell tenni ezekben az esetekben - hangsúlyozta a pedagógus.

Csendes Csaba, a Békéscsabai Mentőállomás vezetője elmondta: minden helyzetben jól jön, ha a civilek segítséget tudnak nyújtani, de az újraélesztésnek különösképp nagy jelentősége lehet baleseteknél vagy rosszulléteknél.

- Az elsősegélynyújtás minden területére elmondható, de az újraélesztésre pedig hatványozottabban igaz az, hogy óriási jelentősége van annak, hogy van-e egy laikus vagy nem laikus segítségnyújtó a helyszínen addig, ameddig a mentő meg nem érkezik - emelte ki Csendes Csaba.

A közelmúltban jelent meg egy új applikáció okostelefonokra, amely a civilek bevonásával próbálja hatékonyabbá tenni az életmentést. Az alkalmazás lényege, hogy a mentők riasztása után az alkalmazás felhasználói az eset ötszáz méteres körzetében riasztást kapnak, így a mentők kiérkezése előtt megkezdhetik az újraélesztést. Az applikáció tesztüzeme hétfőn kezdődött. A Szív City mobilapplikáció megalkotása egy egyedülálló kezdeményezés a világon, amely Magyarországról indult. A szakemberek bíznak abban, hogy az alkalmazás sok emberélet megmentéséhez járulhat hozzá a jövőt illetően.

 

 

További programok »

FEL