Az életmentő csabai diákokat fogadták a mentősök

2023. december 5. 09:18 | Kovács Andrea

Az Országos Mentőszolgálat munkatársai is köszönetet mondtak annak a hét középiskolásnak, akik a közelmúltban megkezdték egy férfi újraélesztését Békéscsabán. A diákok hétfőn a mentőállomásra látogattak, ahol újra gyakorolhatták azokat a mozdulatokat, melyek egy bajba jutott ember megmentéséhez szükségesek.

November 21-én a Békéscsabai Szakképzési Centrum intézményeiben tanuló hét diák hazafelé tartott az iskolából, amikor meglátták, hogy egy idős férfi rosszul lett a buszmegállóban. A fiatalok azonnal a segítségére siettek, hívták a mentőket és elkezdték az újraélesztést.

– Nagyon nagy siker, hogy a mentésirányítás instrukcióit így tudták követni, és rendkívül hálásak vagyunk azért, hogy ennyire tettrekészek voltak, hiszen azonnal odamentek és segítettek – mondta el a békéscsabai mentőállomáson Hangai József mentőtiszt, az Országos Mentőszolgálat regionális kommunikációs munkatársa. 

 

– Minden bejelentésnél, de különösen az újraélesztésnél nagy hangsúlyt fektetünk az időfaktorra, hiszen ez az a szituáció ahol valóban minden perc számít. Ha nem történik gyors beavatkozás, percenként közel 10 százalékkal csökken az újraélesztés esélye. Ezek a diákok pont ezt az időt töltötték ki hatékony, helyes mellkaskompresszió alkalmazásával, amíg a mentőegység a helyszínre érkezett. Ezzel is esélyt adtak a betegnek a túlélésre – emelte ki Hangai József. Hozzátette: igyekeznek minden lehetőséget megragadni az újraélesztési tudnivalók oktatására. Az Országos Mentőszolgálat több programot is meghirdetett, valamint applikációt is – Szív City néven – kifejlesztett. Az egyik program, az ún. hősképző, ahol a laikusok az alapszintű újraélesztés lépéseit tanulhatják meg.

 

Göndör György a BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium diákja elmondta, hogy éppen a buszra vártak meglátták, hogy egy idős  férfi térdepel a villanyoszlopnál.

– Azonnal a segítségére siettünk, beszéltünk vele, felállítottuk és elkísértük a buszmegállóba, de úgy 50 méter múlva hirtrelen rosszul lett, ezért leültettük egy padra. Az idős úr a karjaimban összeesett, ezért a hátára fordítottuk, hívtuk a mentőket és megkezdtük az újraélesztést. Ösztönből cselekedtem, kihangosítottam a telefont és a diszpécser utasításainak megfelelően végeztem a mellkaskompressziót. Nagyon jó érzés, hogy hozzájárulhattam ahhoz, hogy megmentsek egy emberi életet. Azt üzenem a kortársaimnak és mindenkinek akik hasonló helyzetbe kerül, hogy hasonló helyzetben ne féljenek odamenni és ösztönözzék a barátaikat is, hogy segítsenek – mondta el a fiatal.

 

– Az életmentésben összesen hét tanuló vett részt, öt a mi iskolánkból, kettő pedig a Kemény Gábor technikumból. Nagyon büszke vagyok arra, hogy bár nem ismerték egymást, egy csapatban dolgoztak és mindenki ellátta a feladatát. Emberségből jelesre vizsgáztak, odamentek a segítségre szoruló emberhez, hihetetlen lélekjelenléttel cselekedtek, így hozzájárultak a sikeres életmentéshez – méltatta a fiatalokat Fölker Csaba, a BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium mebízott igazgatója.

Galéria

További programok »

Itthon

FEL