Háziorvosi asszisztens élesztette újra a patika előtt összeesett idős férfit

2024. január 16. 16:46 | Kovács Andrea

Sikeres újraélesztést hajtott végre egy békéscsabai diplomás ápoló kedden délelőtt Békéscsabán, a Szent István téri patika előtt. Zima-Kovács Ilona jó minőségű mellkaskompressziót folytatott, amelynek köszönhetően sikerült megmenteni az infarktust szenvedő férfit életét.

– A Sas patikában vásároltam munkába menet és ahogyan kifelé jöttem, megláttam, hogy a földön, hason fekszik egy idős férfi, mellette többen álltak, próbálták szóra bírni, de nem reagált. Odamentem, oldalra fordítottam és akkor láttam, hogy vérzik az orra és lila a feje. Belenéztem a szájüregébe és a nyakán próbáltam megkeresni a pulzusát, felé hajoltam de nem volt légzése. A mellettem álló fiatalember hívta a mentőket én pedig megkezdzem az újraélesztést. Nem ijedtem meg, próbáltam a feladatra összpontosítani, amíg a mentő oda nem ér. Elég sokáig végeztem a mellkaskompressziókat, aztán egy másik egészségügyi dolgozó, Uhrin Beatrix a segítségemre sietett, majd a férfit átadtuk a mentősöknek – mesélte el a történteket Zima-Kovács Ilona. Hozzátette, az eset után két órával még mindig remegett, bár nagyon örül, hogy a férfi életben maradt, nem volt ugyanis biztos benne, hogy sikerül a mellkaskompresszió. 

 

Zima-Kovács Ilona

 

A huszonhárom éve az egészségügyben dolgozó, diplomás ápoló elmondta, hogy korábbi munkahelyén a belgyógyászati osztályon élesztettek újra betegeket, de olyat, hogy nekik kelljen felismerni a helyzetet és megkezdeni az újraélesztést, most volt először.

– Arra kérek mindenkit, hogy ha az utcán földön fekvő embert lát, nem menjen el mellette, ne hagyja magára, próbáljon kontaktust teremteni, segítséget kérni és hívni a mentőket – hangsúlyozta az ápoló.

Zima-Kovács Ilona két és fél éve a 15. számú háziorvosi körzetben dolgozik. Dr. Varga Franciska elmondta, hogy nagyon büszke kolleganőjére, akivel tavaly a békéscsabai kórház sürgősségi osztályán tartott újraélesztési tanfolyamon frissítették fel életmentő tudásukat.

 

Zima-Kovács Ilona és Dr. Varga Franciska

 
Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa megkeresésünkre elmondta, hogy a helyszínre a békéscsabai mentésirányítás egy esetkocsit riasztott. A mentőegység megérkezéséig egy egészségügyi dolgozó folyamatos, jó minőségű mellkaskompressziót végzett, majd a mentőszolgálat munkatársai folytatták az újraélesztést. Ezt követően néhány percen belül a férfi keringése visszatért, a mentők stabil paraméterekkel szállították kórházba.

További programok »

Itthon

Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.
2024. február 25. 19:00
FEL