Kedvező tapasztalatok: Jól működik az új ügyeleti rendszer Békés vármegyében is

2024. január 19. 19:23 | Vincze Attila

Jól működik a tavaly májusban bevezetett új ügyeleti rendszer Békés vármegyében. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint januárban országosan elérte a háromszázezret az egységes alapellátási ügyeleti rendszerben ellátott betegek száma, ebből Békésben több mint húszezer pácienst kezeltek.

Békéscsabán tavaly május elseje óta változatlanul a Békés Vármegyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházában látják el a felnőtt, illetve gyermek háziorvosi ügyeletet, melyet azonban már az Országos Mentőszolgálat szervez. Békésben a vármegyeszékhely mellett három centralizált ellátóhelyen, Gyulán, Orosházán és Szarvason tartanak sürgősségi ügyeletet.

Dr. Ramasz Károly, eleki háziorvos – aki egyébként Gyulára jár át ügyelni – megkeresésünkre elmondta, hogy az átalakított rendszerrel kapcsolatban szinte csak pozitív tapasztalatai vannak. Szerinte mind az orvosok, mind a betegek számára kedvező változások történtek. Kiemelte: az, hogy ilyenkor együtt kell dolgoznia a mentősökkel, egyfajta plusz biztonságot is jelent.

– Ha az orvos éppen valamire nem tud odafigyelni, akkor ott van egy másik személy, például egy mentőtiszt, aki megcsinálja az EKG-t, vagy éppen egy mentőápoló, tehát sokkal kisebb a hibázás lehetősége, kevesebb az elfelejtett, kihagyott dolog, így természetesen sok olyan eset van, amikor segít, hogy többen vagyunk – fogalmazott.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint idén januárban elérte a háromszázezret az egységes alapellátási rendszerben kezelt betegek száma, ebből csak Békés vármegyében húszezret láttak el. Az OMSZ regionális kommunikációs munkatársa kérdésünkre arról számolt be, hogy a betegek négyötöde a 16-tól 22 óráig terjedő időszakban jelentkezik az ügyeleti ambulanciákon, míg este 10-től reggel 8 óráig mindössze egyötödük regisztrál a centralizált ellátóhelyeken. Hangai József megjegyezte, hogy a páciensek 17 százalékának elegendő a telefonos tanácsadás, 8-9 százalékuknak viszont kórházi kivizsgálás és ápolás szükséges. 

– Azt tapasztaljuk, hogy mind az ellátórendszer, mind pedig a betegek elégedettek az új alapellátási ügyelettel. Országosan online és offline kérdőíves formában kérünk visszajelzéseket, illetve statisztikákat készítünk, hogy mennyire elégedett a lakosság és egy ötös fokozatú skálán 4,3-as értékelést kapott az új alapellátási ügyelet, ami egy egészségügyi szolgáltatónál kiemelkedően jó értéknek mondható – magyarázta.

A mentőszolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy az ügyeleti ellátás nem egy meghosszabbított háziorvosi rendelés, vagyis csak olyan betegek forduljanak az ügyeleti rendszerhez, akiknek a panasza azonnali orvosi ellátást igényel és nem halasztható a következő háziorvosi rendelésig.

További programok »

FEL