Hősképzésen jártunk: Az újraélesztés lépéseit gyakorolta a médiacentrum csapata

2024. január 1. 17:58 | Kovács Andrea

A Békéscsabai Médiacentrum is részt vett a Országos Mentőszolgálat hősképző oktatásán. Szerkesztőségünk azért csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy az újraélesztés lépéseit elsajátítva hívjuk fel a figyelmet az időben megkezdett életmentés fontosságára.

Az Országos Mentőszolgálat néhány évvel ezelőtt azért indította el az úgynevezett hősképző programját, hogy szükség esetén a laikusok is tudják, mit kell tenni egy életjeleket nem mutató, földön fekvő emberrel.

– Az a cél, hogy a laikusok a közterületi vagy akár otthon történt rosszullét, keringésmegállás esetén hatékonyan be tudjanak avatkozni addig, amíg a mentőegység a helyszínre érkezik – emelte ki az Országos Mentőszolgálat regionális kommunikációs munkatársa.

– Mentésirányításunk folyamatosan vonalban marad a bejelentővel és diktálja neki az újraélesztés lépéseit, miközben ezzel párhuzamosan a helyszínre indítja a legközelebbi elérhető mentőegységet. Azonban nagyon fontos, hogy addig, amíg a bajtársaim a helyszínre érkeznek, valaki megkezdje a hatékony mellkaskompressziót, hiszen ha nem ez nem történik, percenként 10 százalékkal csökken a sikeres újraélesztés az esélye – hangsúlyozta Hangai József.

 

 

A gyors cselekvés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet a Békéscsabai Médiacentrum Kft. Szerkesztősége azzal, hogy a munkatársak is megtanulták, hogyan kell megkezdeni az újraélesztést.

Varga Diána főszerkesztő-helyettes kiemelte: a szerkesztőség fontosnak tartja, hogy minél szélesebb körben meg tudja mutatni, a mentőszolgálatnál van olyan program, amely segítségével az újraélesztés lépéseit bárki elsajátíthatja. Ez egy nagyon fontos tudás, hiszen az életmentésre gyakorlatilag bármikor szükség lehet, bárki összeesehet akár az utcán, akár egy családi rendezvényen, ilyenkor pedig a gyors cselekvés a legfontosabb. 

A békéscsabai mentőállomáson Gyebnár József mentőtiszt mutatta meg az újraélesztés legfontosabb lépéseit szerkesztőségünk csapatának, akik lelkesen gyakorolták az életmentő mozdulatokat. 

 

 

– Egyáltalán nem volt nehéz, mert nagyon jó volt az oktató, aki elmagyarázta nekünk, hogy hogyan kell ezt a mellkaskompressziót csinálni, úgyhogy én igazából azt gondolom, hogy nagyon sok hasznos tapasztalattal gazdagodtunk - mondta el a hősképzést követően Vincze Attila szerkesztő-riporter.

Az Országos Mentőszolgálat hősképző oktatására minden hónap első hétfőjén 15 és 17 óra között a megyeszékhelyi mentőállomásokon várják azokat, akik szeretnék elsajátítani az életmentő mozdulatokat.

Galéria

További programok »

FEL