"A kezünk életet menthet"

2016. október 16. 12:47 | behir.hu

Évente közel 30 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál miatt, pedig a gyors és szakszerű segítség több ezer életet is megmenthet. Erre hívták fel a lakosok figyelmét a mentőszolgálat munkatársai az Újraélesztés Nemzetközi Napján.

Az újraélesztés sikerét a gyors felismerés, a korán megkezdett újraélesztés mellett, a minél hamarabb rendelkezésre álló defibrillátor segíti. Éppen ezért a Magyar Resuscitatios Társaság és az Országos Mentőszolgálat az ország több pontján szervezett bemutatókat az Újraélesztés Nemzetközi Napján. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Békéscsabai Mentőállomás is. Az egész napos programon bárki megtudhatta mi a teendő, ha valaki rosszul van a környezetünkben, milyen vizsgálatokat tudunk mi magunk elvégezni, és hogyan segíthetünk rajta.

Korai észleléssel, ha időben tudnának segítséget hívni a laikus ellátók, valaki megkezdené a mellkaskompressziót, és egy-két percen belül félautomata defibrillátoros segítség is érkezne, akkor a páciensek 50-60 százalékát is meg lehetne menteni, a mostani 10 százalék helyett – tudtuk meg a vezető mentőtiszttől.

 - A keringésleállás pillanatában többnyire egészségügyi ellátó személyzet nincs jelen, így legtöbb esetben laikus, aki észleli a keringésleállást, és nagyon fontos, hogy tudja mit kell tenni, vagyis azonnal értesítse a mentőszolgálatot és a mentők megérkezéséig megpróbálja az újraélesztést elkezdeni – tette hozzá Kárász László vezető mentőtiszt.

Békéscsabán több félautomata defibrillátor beszerzése is történt az utóbbi időben, ezért is fontos, hogy egy-egy tanfolyam, vagy nyílt nap alkalmával elsajátíthassa bárki ennek a készüléknek a helyes kezelését. A mentőszolgálat munkatársai például évek óta tartanak foglalkozásokat.

- Iskolákba is szoktunk járni újraélesztést bemutatni, oktatni. Alsós korban már letudják a gyerekek nyomni megfelelő szintig a mellkast, de mindig mondjuk, hogy elrontani nem lehet - osztotta meg velünk Gyebnár József mentőtiszt.

Azonban a szakemberek szerint nem elég elsajátítani az újraélesztés alaplépéseit, fontos, hogy mindig frissítsük a megszerzett tudást. Így ha szükséges, a gyakorlatban is magabiztosan tudjuk majd alkalmazni.

 

 

FEL