Baran Ádám: Az elmúlt években jelentősen átalakult az átigazolási piac

2020. december 28. 14:25 | Papp Ádám Sándor

Hogyan kerül egy légiós a magyar bajnokságba? Mennyit változott az elmúlt 10 évben a hazai átigazolási trend? A kérdésekre Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke adott választ a BRSE TV-nek adott interjújában.

A BRSE az újkori magyar röplabdázásban elsőként igazolt külhoni játékosokat. Ezen folyamat elindításával a klub vezetése abban bízott, hogy emelkedik a játék és a bajnokság színvonala, valamint a légiósok jelenléte ösztönző hatású lehet a magyar játékosok számára is.

– Egy nagyon sajátos része egy sportegyesület munkájának az átigazolási piacon való közreműködés. A sportegyesületünknek komoly tapasztalata van ebben, hiszen az újkori magyar röplabdázásban elsőként igazoltunk egy amerikai játékost Meghan Sherman személyében, aki feladó poszton volt bevethető. Ez történt körülbelül 10 éve. Korábban, a rendszerváltást követően is voltak külföldi játékosok, a csapatok zömmel az orosz piacról igazoltak légiósokat. Azután volt egy szünet és mi kezdtük újra ezt a folyamatot. Már akkor is a gazdasági lehetőségeink határozták meg, hogy milyen piacról igazolunk. Az amerikai egyetemi bajnokságból nagyrészt olyan fiatalok jönnek, akiknek nincsenek jelentős anyagi igényeik, és ugródeszkának szánják a magyar bajnokságot, egészen pontosan az akkori hazai pontvadászatot, hiszen 10 évvel korábban a magyar bajnokság nem volt annyira magasan jegyzett, mint jelenleg. Miután Európa topligái közé felkerült a magyar pontvadászat, lehetőség nyílt olyan klasszis játékosok leigazolására, mint Marta Drpa, vagy gondolok akár a kaposvári Sara Klisurára – fogalmazott Baran Ádám.

Az egyesület elnöke elmondta, hogy napi szinten figyeli a világpiac állását, igyekszik követni az aktuális trendet. Amikor lehetősége van rá, Európa-szerte utazik és több alkalommal a helyszínen figyeli meg a kiszemelt játékosokat.

– Annak idején rengeteget jártam Szerbiában, kémleltem a bajnokságot, abban az időben még előttünk jártak és az Extraligába egy-egy szerb játékos komoly színvonalat tudott hozni. Az első bajnokcsapatunk keretéből példálóznék. Nevena Iricanint nagyon sokszor láttam élőben játszani. Amikor a helyszínen tekintem meg a légiósokat, nem azt nézem, hogy mik az erősségei és gyengeségei, hiszen azt a szakma elemzi ki a legjobban. Főként a viselkedést, a testbeszédet, a metakommunikációt figyelem az adott kiszemeltnél, továbbá első kézből kaphatok információt a játékos emberi oldaláról, hiszen a mi klubunkban ez egy nagyon fontos szempont. Nem elég, hogy valaki jó játékos, de morálisan is bele kell, hogy illeszkedjen abba, amit mi elképzeltünk – folytatta Baran Ádám.

A klubvezető kitért arra is, hogy a BRSE óriási fejlődésen ment át az elmúlt évtizedben. Az elért sikerek révén az egyesület is egyre ismertebb lett Európában, ezzel Békéscsaba a légiósok számára is vonzó célponttá vált.

– Egy vidéki, forráshiányos kis klubból jutottunk el odáig, hogy az elmúlt évtized legsikeresebb magyar női röplabda klubja vagyunk, amelynek a nevét szerte Európában, de mondhatom, hogy világszerte ismerik. Az első időszakban az úgynevezett "rookie", tehát az első európai évükre érkező amerikai játékosok jöttek hozzánk, akik esetenként csak fél évet szerettek volna Európában eltölteni. Azt követően volt némi paradigmaváltás nálunk is. A megfizethető szerb játékosokat próbáltuk Békéscsabára hozni, akiknek a saját országuk közelsége nagyon sokat jelentett. Egy szerb játékosnak, hogyha egy hasonló szerződést tudtunk kínálni, mint például egy finn vagy belga csapat, akkor nyilván minket választ. Ahogy fejlődött a klub, úgy tudtunk már egyre nívósabb piacról játékosokat igazolni. Ez egy nagyon speciális terület, hiszen ár-érték arányban megtalálni az egyensúlyt nem egyszerű. Nekünk is van olyan játékosunk a jelenlegi keretben Marta Drpa személyében, aki tavaly az orosz bajnokságban a sokszorosát kereste annak, amit mi itt adni tudunk neki, de mi tudtuk és ő is tudta, hogy jó helyre kerül. Biztonságban van, megkapja az ígért fizetését és nem Szibériában -40°C-ban kell egy szezont eltöltenie. A Békéscsabai Röplabda Sportegyesületnél tudatos munka zajlik, nem telik el olyan nap, hogy én magam ne elemezném a világpiac mozgásait, tudom, hogy ki sérült, melyik országokban van gazdasági nehézség, ahol szabadulhatnak fel játékosok. Amikor lehetőségem van, utazok nagy európai rendezvényekre, válogatott eseményekre, de adott esetben volt olyan, hogy feltüntem egy hétköznapi bajnoki mérkőzésen a környező országok valamelyikében. Ott már belekerülnek a jegyzettömbünkbe azok a nevek, akikkel a jövőt is tervezzük. Van olyan 15-16-17 éves játékos, akit felírtam mert tudom, hogy egyszer le fogjuk igazolni, hogyha a fejlődése töretlen lesz.

 

 

Sok szurkoló számára meglepetést jelenthetett az, amikor a BRSE a 2017/2018-as szezonban az argentin Lucia Frescót szerződtette. Az átló azonban klasszis teljesítményével és fontos pontjaival hamar közönségkedvenccé vált Békéscsabán. A játékos a csabai együttes első és eddigi egyetlen dél-amerikai szerzeménye volt.

– Ő egy kuriózum volt. Alapesetben mi a dél-amerikai vonalat nem preferáljuk. Fresco volt az egyetlen játékos, akit onnan hoztunk. Őt le tudtuk informálni, hiszen korábban éveken keresztül Európában játszott. Lucia Fresco mind emberi vonatkozásban, mind a körülményeket tekintve - egy olasz ügynökkel dolgozott együtt - az európai vonalat képviselte. Emlékszem, hogy egy nagyon kalandos úton sikerült Európába hoznunk. A csapatunk Coneglianóban játszott Bajnokok Ligája-selejtezőt, és az argentin játékost Varga Róbert technikai igazgató kollégámmal együtt, a velencei repülőtéren vettük fel, akkor találkoztunk először. Azt követően a csapattal együtt, akkor már BRSE-játékosként utazott Békéscsabára. Rengeteg ilyen történet van, az elmúlt 10 évben számos nehézséggel találkoztunk, amikor egy-egy adott klub próbálta gáncsolni egy nyilvánvalóan szabad státuszú játékos leigazolását, volt amikor menedzserek és álügynökök különböző vélt és valós követeléseket fogalmaztak meg, de ez egy ilyen szakma. Nagyon érdekes ez a munka, bevallom őszintén, hogy nekem a klubmenedzseri munkámban az egyik legszínesebb dolog, amit a legjobban élvezek – emelte ki Baran Ádám.

A játékosok szerződéseivel kapcsolatban az elnök elmondta, hogy igyekeznek a magyar játékosokkal hosszútávú kontraktusokat kötni, míg a légiósokkal általában egy évre szerződnek.

– Szerte a világban azt látjuk, hogy kosárlabdában és röplabdában is zömmel egy szezonra kötnek szerződéseket. Ennek egy fontos eleme a gazdasági stabilitás. Az elmúlt években Glemboczki Zórával és Molcsányi Ritával hosszútávú szerződést kötöttünk, ezzel is azt mutattuk meg, hogy igyekszünk úgy összeállítani a keretet, hogy ne kelljen évről évre új csapatot építeni. Az európai nagy kluboknál is bevett dolog, hogy minden évben változtatnak. Tudom, hogy ezt a szurkolóknak nehéz elfogadni, de ez a profi sport, egyik évben itt van egy játékos, a másik évben egy másik csapatot erősít, röplabdában is ez a trend jelenleg. Az elmúlt időszakban már hosszabb távra terveztünk, magyar játékosokat most már igyekszünk több évre magunkhoz kötni. A külföldiek esetében a jelenlegi állás szerint évről évre szerződünk, de természetesen ha lesz olyan játékos, akinél azt látjuk, hogy hosszútávon mindkét fél megtalálja a számításait, akkor nem ördögtől való dolog az sem, hogy egy légióssal több évre szóló szerződést kössünk.

A hazai szövetség játéklehetőséget biztosítva a magyar játékosok számára bevezette az úgynevezett „magyar szabályt”. Ez azt jelenti, hogy a csapatban egy időben minimum két magyar mezőnyjátékosnak kell a pályán lennie. Ezáltal értékesebbé váltak a hazai játékosok, illetve az utánpótlás-nevelésre is nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a kluboknak.

– A legnagyobb probléma az, hogy a klubok döntő többsége még mindig nem vette észre az utánpótlás-nevelés fontosságát. Mi Békéscsabán megpróbálunk úttörő szerepet játszani ebben is, nem véletlen a Békéscsabai Röplabda Akadémia projektje. Álmaimban az szerepel, hogy egy nemzetközi kupaszereplő csapat, amely európai színtéren évről évre bizonyít, zömmel magyar és saját nevelésű játékosokból áll össze, egy-egy hiányposzton légiósokkal kiegészülve. Tisztában vagyok vele, hogy a klubok többsége az azonnali eredményeket preferálja, a szponzorok, a közvélemény, a szurkolók elvárásai nagyon nagyok, de nem szabad az utánpótlás-nevelés fontosságáról megfeledkezni. Boldog vagyok, és büszkén látom, hogy a Békéscsabai Röplabda Akadémián milyen munka folyik, és vannak már olyan generációk, akiket ha együtt tudunk tartani és beérnek, akkor nemzetközi szinten mind a BRSE, mind pedig a magyar nemzeti csapat erősségei lesznek. Addig viszont ez egy kínkeserves munka, hiszen mindig vannak olyan csapatok, akik próbálnak túllicitálni, illetve nem mindenki korrekt alapon játszik ezen a piacon. Mi nem foglalkozunk ezzel, a saját utunkat járjuk, tudjuk, hogy mi egy játékosnak az ára. A mai napig vannak bejelentkezések, hiszen Békéscsaba jól csengő név. Megkeres minket egy-egy játékos és menedzser, hogy ide szeretne jönni, de van, hogy olyan irreális igényeket jeleznek, amelyeket mi nem tudunk és nem is akarunk teljesíteni. Azt is látjuk, hogy kevés nívós magyar játékos van a piacon és ezt kizárólag minőségi utánpótlás-neveléssel lehet majd orvosolni – tette hozzá Baran Ádám.

Az interjú adásba kerülése után, Anastasiya Bezsonova súlyos térdsérülése miatt hiány lépett fel a nyitásfogadó ütő poszton. A Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE vezetősége december közepén jelentette be Manolina Konstantinou szerződtetését.

 

További programok »

FEL