Banánválság: örökre eltűnhet a Föld legnépszerűbb gyümölcse

2017. október 22. 09:30 | behir.hu

Az utóbbi években egyre többször lehetett olvasni arról, hogy a banán komoly veszélyben van, és ha  nem teszünk ellene valamit, akkor az általunk ismert és fogyasztott banánfajta örökre kipusztulhat. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete partnereivel próbálja megakadályozni a katasztrófát, de lehet, hogy már késő. Több 100 millió ember megélhetése kerülhet veszélybe a következő években.

A történelem ismétli önmagát

Az általunk ismert banánfajta, amit jelenleg a világ legtöbb országában és hazánkban is lehet kapni, a Cavendish. Amit viszont kevesen tudnak, hogy az 1960-as években egy másik banánfajtáért bolondultak az emberek. A Gros Michel sokak szerint egy sokkal finomabb változata volt a népszerű gyümölcsnek, azonban a Fusarium gomba támadása (ismertebb nevén a Panama betegség) következtében kipusztult és a most használt Cavendish vette át a helyét, mivel akkor úgy gondolták, hogy ez képes ellenállni a fertőzésnek.

A szakértők szerint az utóbbi években íródott forgatókönyv vészesen hasonlít az előző nagy banánjárványra és a veszélyes gomba ismét megjelent, hogy elpusztítsa az ültetvényeket.

A Cavedish egyik nagy hátránya, hogy a banánültetvények gyakorlatilag egymás klónjai, mivel a gyümölcsök genetikájában nincs eltérés. Ezért ha az egyik növényt megtámadja a gomba, akkor viharként söpör végig a fertőzés az egész ültetvényen, sőt rövid időn belül átterjed más ültetvényekre is. A világ banánellátására hihetetlen csapást mérhet, ha a fertőzést nem sikerül megállítani, mivel a világon értékesített banán 99 százaléka a Cavedish családhoz tartozik.

Mi is az a Panama betegség?

A fusarium oxysporum f.sp. cubense család részeként a betegséget okozó gomba a 20. század elején pusztított a banánültetvényeken. A gomba a banánfa gyökerét támadja meg és hamar elpusztítja a fertőzött növényt. Fusarium gomba új törzse a TR4, Délkelet-Ázsiában és Mozambikban jelent meg először. Jelenleg sajnos a világ nagy részén már megtalálható a banánültetvények táptalajában.

Óriási veszély fenyegeti a banánipart

A világ banánexportjának majdnem kétharmadáért öt ország felel, ezért nem meglepő, hogy őket sújthatja a leginkább a Panama betegség terjedése. A legnagyobb banántermelők: Ecuador, Belgium, Guatemala, Costa Rica és Kolumbia lehetnek a legnagyobb bajban, de számos afrikai országra is kedvezőtlen hatással lesz a banánkrízis. Szerencsére eddig a gomba még nem támadta meg a legnagyobb exportőröket, hiszen jelenleg csak Ausztráliában, Afrika egyes részein és Ázsiában pusztít, de a szakértők szerint csak idő kérdése, hogy a fent említett országokat is elérje a fertőzés.

Forrás: WorldsTopExports,Origo

Néhány afrikai országban, mint Mozambik, már most érződik a krízis hatása.A banántermesztéssel foglalkozó Matanuska vállalat, éves szinten 7,5 millió dollárt veszít a Panama betegség terjedése miatt. Eddig 230 000 elpusztult növényről számoltak be, heti szinten pedig 15 ezer új esetet regisztrálnak. Átszámítva a cégnek heti 236 000 dollárt jelent a gombás fertőzés. Sok ember megélhetése is veszélybe kerülhet, mivel a Matanuska másfél millió dollárral járul hozzá a környék gazdaságához.

Kelet és Közép-Afrika országai a legveszélyeztetettebbek.

Illusztráció

Forrás: AFP/Biju Boro

A kontinens ezen részén az termőföldek felét banántermesztésre használják. A régió éves szinten 20,9 millió tonna banánt termel, melynek értéke 4,3 milliárd dollár. Továbbá Afrika ezen részén a mindennapi életben is hatalmas szerepet tölt be a gyümölcs. Felmérések szerint a térségben elfogyasztott összes kalória egyötödét a banán teszi ki, tehát ha eltűnik, az nem csak súlyos gazdasági problémát jelentene, hanem a helyiek egyik legfontosabb élelmiszere is odaveszne.

A Panama betegség nemrégiben felfedezett új típusát a TR4-et, már kilenc különböző banánfajta ültetvény termőföldjében is kimutatták Afrikában. Csak egy olyan fajta volt, ami a vizsgált időszakban nem fertőződött meg a betegséggel.

Illusztráció

Forrás: AFP/Desiree Martin

Az afrikai banánfák megbetegedése a kereskedelemre is negatív hatással lesz. Egyre kevesebb ország fogja kockáztatni, hogy a fertőzött banán behozatalával a világ többi részén is megjelenjen az agresszív gomba, annak ellenére, hogy a szakértők szerint minimális a kockázata, hogy az exportált banánnal terjedjen a betegség.

Nemcsak a termelő, hanem a beszállító országoknak is komoly károkat okozna, ha megszűnne az évi 34 milliárd dollárra becsült banánipar.

Forrás: WorldsTopExports,Origo

A legnagyobb beszállítók között szerepel az Egyesült Államok, Belgium, Oroszország, Németország és Japán. Belgiumban több mint 40 vállalat van jelen a banániparban, ha pedig a gyümölcs eltűnik, akkor egy komplett szektor megy tönkre. Belgium, vagyis a világ második legnagyobb importőre számára tehát kulcsfontosságú, hogy megtalálják az ellenszert a banánt pusztító betegségre. Még keményebben sújthatja az amerikai kereskedelmi szektort a banánválság.

Az Egyesült Államok éves szinten 2,6 milliárd dollárt költ importra, ami a világ teljes banánimportjának a 19 százaléka.

Arról, hogy van-e esély a banán megmentésére, a következő oldalon olvashat és megtudhatja azt is, hogy Belgium miért számít nagyhatalomnak a banániparban.

Közel a vég, de van idő újrakezdeni

A szakértők szerint az egyetlen megoldás az lehetne, ha felgyújtanák az összes fertőzött ültetvényt, majd az egészet újrakezdenék egy új banánfajta elültetésével. Vannak olyanok is, akik szeretnének kevésbé drasztikus megoldást találni a betegség megfékezésére.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) partnereivel, elindított egy 98 millió dolláros programot a Fusarium gomba új törzsének, a Tropical Race 4 (TR4), kezelésére.

Illusztráció

Forrás: AFP/Desiree Martin

A FAO beszámolója szerint, eddig 100 000 hektárnyi terület érintett. A terveik szerint a még nem fertőzött területek védelmére fektetnek majd hangsúlyt, valamint olyan új, ellenáló fajt próbálnak találni, amely a banánapokalipszis esetén átveheti a Cavendish helyét.

A probléma megoldásához a legnagyobb segítséget éppen egy olyan ország adhatja, amelyről földrajzi elhelyezkedése alapján kevesen gondolnák, hogy a világ egyik legnagyobb banánexportőre. Mérete okán pedig sokan nem feltételeznék, de Belgium a Föld második legnagyobb banánimportőre. Szintén náluk található a banán fővárosának nevezett Leuven, ahol a helyi laboratórium óriási segítség lehet a kutatásokban.

A leuveni banán génbankban több mint 1500 fajta banán található, és ez kulcsfontosságú lehet az ipar túlélése szempontjából.

Illusztráció

Forrás: AFP/Anadolu Agency/Sezgin Pancar

Ezen fajok közül kell majd kiválasztani a Cavendish utódját, valamint megtalálni, hogy melyik fajták állnak ellen a TR4 gombának.

Egy biológus elmondta, hogy a banánültetvények monokultúrája (csak egy fajtát termesztenek) is meghatározó tényező a banánt sújtó betegség megjelenésében. Néhány évtizede Indiában még több mint 600 különböző banánfajtát termesztettek, viszont a Cavendish népszerűsége azt eredményezte, hogy az ültetvényeken egy idő után már csak ezt a faját termesztették. Ez az egyik oka annak, hogy a fertőzés olyan könnyen végigsöpör az egész állományon.

A fertőzött területek elkerítése valamelyest lassíthatja a gomba terjedését, de a történelmi tényeket nézve, nem sok esély van arra, hogy meg lehessen menteni a Cavendish fajtát.A legjobb megoldás továbbra is az lehet, hogy felégetik a már fertőzött ültetvényeket, majd egy új, ellenáló fajta honosításával kezdik újra a termesztést.

Illusztráció

Forrás: AFP/Desiree Martin

Végezetül, hogy nézzünk néhány olyan tényt a banánról, ami kevéssé ismert.

10 dolog, amit biztosan nem tudott a banánról

  1. A banán tudományos neve, a musa sapientum jelentése: az okos ember gyümölcse.
  2. Jelenleg Hawaii az egyetlen hely az Egyesült Államokban, ahol banánt termesztenek.
  3. Az olajoknak köszönhetően, a banán héjának belseje enyhítheti a szúnyogcsípés kellemetlenségeit.
  4. Több mint 100 milliárd banánt fogyasztanak el a világon évente.
  5. Az amerikai háztartások 96 százaléka legalább havonta egyszer vesz banánt.
  6. A banán fogyasztása egészen a 6. századik vezethető vissza.
  7. A banánban nagy mennyiségben fellelhető kálium egyik atomja, a K-40 radioaktív. De nem kell félni, mert rövid időn belül 10 millió banánt kellene megenni, hogy az ember belehaljon.
  8. Az előző feltétel azért is lehetetlen, mert az eddigi világrekord 81 banán elfogyasztása volt fél óra alatt.
  9. A banán és az emberi DNS 50 százaléka azonos.
  10. A régi halászbabona szerint balszerencsét jelent a banán a fedélzeten.

forrás: origo.hu

FEL