Németországban és az USA-ban is felbukkantak a szomorú és magányos banánokra figyelmeztető táblák és pultfeliratok. Alapvetés, hogy az árusok, legyen szó zöldségesekről vagy multikról, nem szeretik, ha ki kell dobni termékeiket. Pontosan ezért igyekeznek eladni akár olcsóbban a már nem „A” kategóriás gyümölcsöket, zöldségeket.
Fotó: reddit.com
A banán egy kifejezetten érzékeny gyümölcs, nyomódás után könnyen barnul, de ezzel nincsen semmi gond, hiszen a barna banán is ugyanúgy fogyasztható, sőt, finom, mint ép társai. Békéscsabán az egyik belvárosi zöldség- és gyümölcsboltban úgy döntöttek, hogy a gyümölcsöket a pult mögül adják a vevőknek.
– Sok vevő nem értékelte az 1. osztályú árut, a szép árut, emellett nem tudták, hogy hogyan kell bánni azokkal. Nem élőlényként, hanem tárgyként kezelték őket. Pedig akárhogy nézzük, a gyümölcs élőlény és egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan érünk hozzá – fejtette ki Csongrádi-Nagy Laura, "A mi zöldségesünk" üzletvezetője, majd kiemelte, hogy a nyomott áruból keletkezik a selejt, amit sokszor már nem, vagy csak nehezen lehet eladni.
Ennek a döntésnek anyagi, minőségbiztosítási és fenntarthatósági okai is vannak, ahogy Laura fogalmazott, sajnálják a gyümölcsöt.
– Nehezebben fogynak a barnás és a darab banánok. Sokan szemre vásárolnak, ha látják, hogy egy fürt banán egyben van, azt sokkal szívesebben veszik meg. Ha egyesével vannak, akkor azt hiszik, hogy meg van törve, vagy valami más baja van, még akkor is, ha semmi ilyesmi gond nincsen – fogalmazott az üzletvezető.
Fontos tehát, ne hagyjuk egyedül a sárga gyümölcsöket, hiszen ha a kukában végzik, akkor a hosszú út és a kemény munka, amivel ide kerültek, az is megy a süllyesztőbe.