Bámulatos, amit drónokkal műveltek Kondoroson

2023. április 19. 16:23 | Vári Bianka

A preciziós gazdálkodás egyik fontos kiegészítő eszköze lehet bizonyos drónok használata. A repülő eszközök felhasználásában hatalmas potenciál van, kezdve a feltérképezéstől a földek permetezéséig. Kedden a Kondorosi Gazdakör szervezett elméleti és gyakorlati szakmai délutánt az érdeklődőknek.

Két dróncsoportot mutattak be szakemberek, elsősorban kondorosi gazdáknak kedden délután. A program a település művelődési házában kezdődött, amelyet Ribárszki Péter polgármester nyitott meg köszöntőjével. A délután első felében a résztvevő gazdák az ABZ Drón Kft. szakembereitől hallgattak előadásokat, melyben megtudhatták többek között a drónok használatának jogszabályi feltételeit, de ötleteket is kaphattak a különböző típusú eszközök mezőgazdaságban történő használati lehetőségeiről is. Az előadásokat követően a programok Kondoros határában, gyakorlati bemutatókkal folytatódtak.

Kondacs Andor, a szervező Kondorosi Gazdakör elnöke elmondta, hogy az eseménnyel elsősorban a társaság tagjai számára szeretnének segítséget nyújtani.

– Precíziós gazdálkodást segítő átállásra pályázva nyertünk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, és ennek köszönhetően szervezhettük meg ezt a rendezvényt, amellyel az a célunk, hogy segítsük a gazdálkodókat – mondta.

A rendezvényen a NAK Békés vármegyei elnöke is részt vett, aki elmondta, hogy a kamara is fontosnak tartja, hogy minél több modern technológiát megismertessenek a gazdatársakkal.

– A traktoros önvezető gépek, egyéb informatikai rendszerekkel fölszerelt traktorok és gépek jelentős mértékben elterjedtek, a következő fázis a drónok alkalmazása a mezőgazdaságban.  Az idei évtől pedig már drón pilóta képzés is folyik Békés megyében, és fontos, hogy a fiatalokat ezzel megismertessük, és tudjanak ezzel is dolgozni – fogalmazott Kozsuch Kornél.

Az eseményen a szakemberek két dróncsoportot a gyakorlatban is bemutattak. Az első kategóriában az úgynevezett monitoring drónok szerepeltek, amelyek elsősorban információ-szerzésre alkalmasak, felszerelt kameráiknak köszönhetően. A másik pedig egy permetező drón, amellyel a már megszerzett információkat hasznosítva lehet különböző növényvédelmi célú kezeléseket végrehajtani.

– A permetező drón abban különbözik a hagyományos monitoring drónoktól, hogy nem kamerarendszerrel van felszerelve, hanem egy kijuttató rendszerrel. Amit most jelenleg bemutattunk, ez egy hidraulikus cseppképzésű rendszerrel felszerelt drón, tehát képesek vagyunk vele akár folyékony növényvédő szert kijuttatni. Azonban ez a rendszer cserélhető, egy úgynevezett spreading system-re, amivel képesek vagyunk akár szilárd műtrágyát, vagy esetlegesen vetőmagot is kijuttatni – fejtette ki Keczer Máté, az ABZ Drón Kft. ügyvezető-helyettese.

A program zárásaként a gazdáknak lehetőségük volt kérdéseiket feltenni, és közösen megoldást keresni a szakemberekkel.

Galéria

További programok »

Gazdaság

A minőségben és az innovációban is élen járnak a hazai pékségek

A minőségi termékekkel és a speciális fogyasztói igények rugalmas kielégítésével tudják megnyerni a vásárlókat a kisebb pékségek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Pékszövetség körképe szerint megállapítható, hogy a szakboltok kínálata a fogyasztói igényeknek megfelelően folyamatosan bővül. Az alapanyag felhasználásban is minőségi javulás figyelhető meg.
18:07
FEL