Bábjátszás a középpontban Békéscsabán

2017. május 23. 08:30 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A magyar kultúra egyik tradicionális alappillére a bábjátszás – mondta a kultúráért felelős helyettes államtitkár Békéscsabán azon a konferencián, ahol a hátrányos helyzetű tanulókból álló bábcsoportok megalapítását és munkáját segítő mintaprojektet értékelték. Závogyán Magdolna hozzátette: a kormány elkötelezett abban, hogy minden kistelepülésre eljusson a minőségi kultúra.

Püspökladányból érkeztek a „Bábkomák” az Amatőr Bábszínházi Szemlére, Békéscsabára. A debreceni Vojtina Bábszínház mentoráltjai, A szegényember és a kicsi ördög című székely népmesét mutatták be. Az NMI Művelődési Intézet és az együttműködő bábművészeti partnerek a tavalyi bábcsoportvezetői képzéssorozatot tovább gondolva támogatta a balatonboglári, kiscsőszi, kötegyáni és püspökladányi bábcsoportok megalakulását és működését.

Megtanulnak együtt dolgozni, megtanulnak egymásra figyelni, megtanulnak beszélni, megtanulnak artikulálni – érthetően beszélni – és megtanulnak olyan gesztusokkal, olyan mozdulatokkal élni, amik aztán lehet, hogy a későbbiek során a sikerességüket alá tudja támasztani - emelte ki, Lenkefi Zoltán a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója.

A „Bűvös Bábos” elnevezésű mintaprojekt négy megyében segítette a kulturális javak hozzáférésében akadályozott közösségek, tanulócsoportok, valamint a hátrányos helyzetű tanulókból álló bábcsoportok létrehozását. A szakmai nap, a bábcsoportok bemutatóival és a bábművészeti terület módszertani kérdéseire összpontosító előadásokkal várta az érdeklődőket, összegezve a projekt eredményeit.

További programok »

FEL