Az Úszólápi Gémek csapata nyerte a Túzok Tusa 2020 természetismereti versenyt

2020. május 3. 14:16 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkja idén is meghirdette a hagyományos és népszerű Túzok Tusa természetismereti versenyt az általános iskolás felső tagozatos korosztály számára.

Az idei évben a Túzok Tusa 2020 feladatai a 10. évforduló alkalmával a „10 év 10 próba” témakörben tesztelték a versenyzőket, melyeket egy "levelező fordulóban" lehetett megoldani és beküldeni – írja a kmnp.nemzetipark.gov.hu.

A 10 próbatétel feladatai alaposan megdolgoztatták a háromfős csapatokat, hiszen többek között fotóriporterként kellett gyűjteniük a településükről természeti értékeket és azokat veszélyeztető tényezőket, kutatniuk kellett Fekete István műveiből, "térképészkedhettek" megadott GPS koordinátákat kinyomozva, de szerepelt még a Túzok Tusa 2020 feladatlapon madárfelismerés, titokzatos élőlények meghatározása, és rejtélyes feladványok is.

A nemzeti park munkatársai az egyik legizgalmasabb feladatnak szánták az "Időutazó" próbatételt, melyben a diákok túzokkal kapcsolatos gyűjtőmunkát végeztek. Ennek a kutatómunkának az eredménye végül néhány csapat esetében minden várakozásunkat felülmúlta, hiszen akadtak olyan csapatok, akik 50-80 túzokos emléket is felkutattak (dokumentumokat, képzőművészeti alkotásokat, irodalmi műveket, tárgyi emlékeket). Ezekből a későbbiekben a csapatok hozzájárulásával közzétesszik a legizgalmasabbakat.

Az eredetileg kétfordulósra (levelező forduló és terepi gyakorlati forduló) tervezett természetismereti verseny végül az ismert okokból egy fordulósra módosult. A szervezők nagyon nagy örömmel fogadták az összes idei pályázó csapatot,- sokukat ismerősként üdvözölve- mert a megváltozott körülményekhez igazodva sem álltak el a versengéstől és vállalták a zömében otthoni munkát.

Összesen 24 Túzok tusázó diák, azaz 8 csapat maradt végül versenyben így az öcsödi, szigetszentmiklósi, gyulai, szarvasi, békéscsabai tanulók közül került ki az idei győztes, a szigetszentmiklósi Úszólápi Gémek csapata. Úszólápi Gémek: Vásárhelyi Péter, Vásárhelyi Valéria, és Balázs Bercel. Ők tavaly még csupán a "dobogó" második fokára állhattak, az idei Túzok Tusa 2020 pályázatot azonban szoros küzdelemben megnyerték. A harmadik helyezést elérő Túzokfiókák nevű csapat különdíjat kapott a túzokkal kapcsolatos különleges gyűjtőmunkájáért. Minden résztvevő csapat kap díjat.

 

A 2020. évi Túzok Tusa verseny eredményei:

 

I. helyezett 195 ponttal: Úszólápi Gémek
Vásárhelyi Péter, Vásárhelyi Valéria, Balázs Bercel, / Szigetszentmiklós
(Szigetszentmiklósi Batthány Kázmér Gimnázium tanulói és a Ráckevei Ady Endre Gimnázium tanulója)

II. helyezett 190 ponttal: Kinderkommandó
Budai Dániel, Kovács Attila Herceg, Molnár Maxim, / Öcsöd
(Öcsödi József Attila Általános Iskola)

II. helyezett 190 ponttal: MIAJU
Farkas Milán, Szeleczki Andrea, Szeleczki Judit, / Öcsöd
(Öcsödi József Attila Általános Iskola)

III. helyezett 175 ponttal: Túzokfiókák + különdíj
Karsoly Hanna, Tari Boglárka, Szamos Panna, / Gyula
(Gyulai Implom József Általános Iskola)

IV. helyezett 144 ponttal: Tipegő törpemalacok
Tóth Sára, Hunya Noémi,Csipai Lilla, / Szarvas
(Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda)

V. helyezett 136 ponttal: Taroló víziló
Osztroluczki Flóra, Barta Csenge, Varga Erzsébet, / Szarvas
(Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda)

VI. helyezett 132 ponttal: Ökosok
Gulyás Lara, Szentesi Bettina, Steigerwald Kamilla, / Békéscsaba
(Lencsési Általános Iskola és AMI)

VII.helyezett 129 ponttal: Fotoszíntévesztők
Valánszki Boglárka, Ujj Lilla, Papp Nikolett, / Békéscsaba
(Lencsési Általános Iskola és AMI)
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai minden pályázót értesíteni fognak e-mailben is az eredményekről, valamint a pályázat díjazásának módjáról és idejéről.

 

További programok »

Világ

Bíbicek fészkelnek a kardoskúti gyepeken

A legeltetéses természetvédelmi kezelésnek köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park tájain idén is szép számban fészkelnek bíbicek. Így van ez a Kardoskúti Fehértó részterületen is, ahol az apró fiókák lassan már kibújnak a tojásból – írja a nemzeti park hivatalos honlapja.
2020. május 25. 07:39
FEL