Az új békéscsabai piac építéséről tartottak lakossági fórumot a városházán

2018. december 4. 11:55 | Kovács Andrea

A mostani, nagybani piac helyén térségi vásártér épül Békéscsabán. Az Óbuda Építész Stúdió Kft. elkészítette a piac látványterveit, amelyről a városháza dísztermében tartott lakossági fórumon mondhatták el véleményüket az érintettek.

 

 

Dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. cégvezetője a beruházásról elmondta: a mostani, nagybani piac területén létrehoznak egy fedett  vásárcsarnokot, ennek csatlakozásaként pedig egy félig nyitott, félig fedett vásárteret, amely asztalos árusításra ad lehetőséget. Az előkészületeken már túl vannak, a látványtervek elkészültek, amelyeket korábban mi is bemutattuk.

A lakossági fórum célja az volt, hogy az érintettek is megismerhessék a beruházás részleteit, többek közt információt kapjanak azokról az épületekről, építményekről, amelyeket a város megvalósítana. Dr. Sódar Anita kiemelte: a térségi vásártér kialakításával nemcsak egy korszerű piac jön létre, hanem a környék tejes körű rehabiltációja is megvalósul,  hiszen a  környező utcák is megújulnak. A térségi vásártér kivitelezési munkálatai előreláthatólag 2019 végén indulnak és 2021-re készülnek el.

 

Lakossági fórumot tartottak a térségi vásártér fejlesztéséről. Fotó: Tóth Áron

 

Csernik Tamás, az Óbudai Építész Stúdió Kft. szakembere a látványterveket bemutatva kifejtette: a beruházás részeként egy többszintes, közel 300 autó tárolására alkalmas parkolóházat is építenek, így az új piac területén 430 gépkocsi és 480 kerékpár elhelyezését tudják biztosítani.

A lakossági fórumon jelenlévő kereskedők kérdései elsősorban azzal kapcsolatosak voltak, hogyan tudják majd a több tonna árut a helyszínre vinni az új létesítményben, illetve miként közelíthetik meg pavilonjaikat azok, akik csak szerdán és szombaton árusítanak. A másik aggálya az volt a megszólalóknak, hogy a kivitelezési idő alatt hogyan tudják megoldani az árusítást?

Dr. Sódar Anita válaszában hangsúlyozta: az árufeltöltési útvonalakat ismét átgondolják, Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója pedig arról biztosított mindenkit: mint ahogyan a vásárcsarnok felújítása alatt, a vásártér kivitelezésénél is megoldást találnak majd arra, hogy mindenki árusíthasson. Véleménye szerint azt azonban már most látni, hogy minden standhoz nem lehet majd teljesen autóval odaállni.

 

További programok »

Fejlesztéspolitika

Újabb nyertes megyei pályázatok, többlettámogatások

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) révén újabb közel 1,6 milliárd forint értékben 11 Békés megyei projektről hozott támogató döntést az irányító hatóság – tudatta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.
2020. január 21. 16:22
FEL