Az olasz módszert tanulmányozták a viharsarki vállalkozók

2023. június 7. 06:12 | behir.hu

A „Régiből újat – új módszerekkel” Erasmus+ projekt újabb mérföldkövéhez érkezett. A kamara szervezében 20 szakképzésben aktív vállalkozó tanulmányozta Olaszországban a környezettudatos, fenntartható gazdálkodást, és a szemléletformálást segítő gasztroturizmust. Az olasz „Termőföldtől az asztalig” projekthez hasonlót szeretne a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Békés vármegyében megvalósítani.

A szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja: a kétéves projekt második fázisában kamara szervezésében Olaszországban az öt napos út során számos szakterületet tanulmányoztak. A Grado-ban látott tapasztalatokat az olasz mintából kiindulva a szűkebb környezetük, a térség értékeit feltárva vállalkozásuk példáján keresztül a szakképzésben dolgozók, tanulók és vállalkozók szemléletét szeretnék a körforgásos gazdaság és a környezettudatosság irányába formálni a gasztroturizmus eszköztárának segítségével.

– Olaszországban már előrébb tartanak a környezettudatosság útján, mely egyben új irányvonal lehet megyénk vállalkozásai számára is – mondta Hatos Istvánné, a projekt szakmai vezetője, a kamara szakképzési bizottságának elnöke. – Meglátogattunk olyan vállalkozásokat, amelyek a nulla kilométeres elvet követik, lehetőleg helyi termelőktől, minél közelebbről vásárolják a feldolgozandó nyersanyagokat és a hozzávalókat és azt lehetőleg helyben is adják el. Így nem kell az árut utaztatni. Jártunk sör-, sonka- és sajtkészítő üzemben, olajfaligetben, olivaolaj feldolgozóban, szőlészetben és borászatban, csokoládégyárban. Az olasz szakemberektől megtudtuk egyebek mellett azt is, hogyan választják ki az őshonos, a helyi klímát jól tűrő növényeket, amelyeket termesztenek, hogyan érik el, hogy a lehető legkevesebb csomagolóanyagot használják és a lehető legkevesebb szemetet állítsanak elő, minél több mindent visszaforgassanak a természetbe vagy a termelésbe. Kiderült, hogyan készítenek szulfátmentes bort, hogyan állíthat elő gluténmentes termékeket a gabonaipar, ismerkedtünk a tradicionális olasz konyhával és az ételek elkészítésével. A több generációs vállalkozások tanulmányozásakor szóba került az is, hogyan lehet átadni a következő nemzedéknek a családi vállalkozásokat.

Mint írták, az olaszországi út csak az egyik állomás volt a 2 éves Erasmus programon belül, egy kisebb csoport később Lengyelországba látogat. A cél itt is a környezettudatos módszerek megismerése. A klímaváltozás és a járványok következtében megváltozott idegenforgalmi, utazási és új táplálkozási szokások együttesen a fenntarthatóság felé presszionálják az egész gazdaságot és ezt az utat követni kell Békés vármegyében is.

További programok »

Gazdaság

Jót tett a földeknek a viharos pünkösdi hétvége

Nem pihentek a pünkösdi hosszú hétvége alatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett talajgenerátorok. Az Országos Jégkármérséklő Rendszer (JÉGER) működésére szinte minden nap szükség volt.
2024. május 23. 17:46
FEL