Az MSZP békéscsabai képviselői is értékelték a csütörtöki közgyűlés döntéseit

2022. június 17. 14:34 | Szabó Judit

A Szövetség Békéscsabáért-frakció képviseletében az MSZP-s Miklós Attila és Fülöp Csaba tartotta meg a nyári szünet előtti utolsó, június 16-i közgyűlés utáni értékelőjét péntek délelőtt. A képviselők három témát érintettek.

Miklós Attila a klímastratégia kérdésével kezdte a tájékoztatót. Elmondta, hogy a stratégia fontos ahhoz, hogy az önkormányzat európai uniós forrásokat igényelhessen. Kiemelte, hogy a cselekvést már most el kellene kezdeni ahhoz, hogy Békéscsabának ne csak 300 éves múltja, hanem minimum ugyanennyi jövője is legyen.

Az önkormányzati képviselő kitért a megyeszékhely turisztikájára is. Elmondta, hogy Békéscsaba és Gyula közös turisztikai desztinációba került. Mint mondta, úgy kell bemutatni a város látványosságait, hogy az felkerüljön az országos turisztikai térképre, ezáltal megnövekedhet a turisták létszáma.

– A gasztroturisztika szempontjából a kolbászfesztivállal már felkerültünk a térképre, de fontos lenne, hogy egész évben találjanak maguknak az ide látogatók hasznos elfoglaltságot.  A saját, meglévő értékeinkre kell támaszkodni és azokra a most futó beruházásokra, amelyek a palettára kerülhetnek – fogalmazott Miklós Attila. Hozzátette, hogy ilyen lehet későbbiekben a bányatavak fejlesztése, a Munkácsy-negyed vagy a CsabaPark, ahol olyan attrakciókat kell kialakítani, amelyek több száz kilométerről is idevonzzák a turistákat.

Fülöp Csaba a Békéscsabán működő alapellátási helyzetről beszélt. Arra mutatott rá, hogy jelenleg 14 olyan orvos dolgozik a városban, aki a nyugdíjkorhatár közelben van, emellett számos betöltendő praxis is van a megyeszékhelyen, itt jelenleg helyettesítéssel oldják meg a rendelést. Az önkormányzat ezért létrehozott egy, a háziorvosokat támogató programot, amelyben egyösszegű és havi támogatást biztosít a gyógyítóknak. Emellett különböző szolgáltatások is igénybe vehetők.

– Az a cél, hogy ennek legyen látható eredménye. A város egy év alatt kicsivel több, mint 10 millió forintot fordít a háziorvosok támogatására – mondta Fülöp Csaba. Hozzátette, hogy a közeljövőben emelni kell a tétet, ahogyan a pénzügyi támogatás összegét is, illetve új elemeket kell beemelni a támogatási csomagba, amelyek még vonzóbbá teszik Békéscsabát. A városnak versenyeznie kell a kisebb településekkel az orvosokért, sok helyen biztosítanak szolgálati lakást vagy autót. – Békéscsaba ebből a szempontból egy kicsit nehezebb helyzetben van, hiszen nekünk számtalan felnőtt-, gyermek- és fogorvosi körzetünk van és nem tudunk ilyen nagy volumenű lépéseket tenni – emelte ki az önkormányzati képviselő.

További programok »

FEL