Az Evangélikus sportcsarnok adott teret az V. Viharsarki Táncháztalálkozónak

2022. december 3. 17:10 | Csiffáry Zsuzsanna

Békés megye egyik legnívósabb folklór rendezvénye immár ötödik alkalommal valósulhatott meg. A népi mesterségeket felvonultató, kirakodó vásárral tarkított népművészeti rendezvénynek a Békéscsabai Evangélikus Sportcsarnok adott otthont.

Szombaton egész nap kézműves termékek sora, interaktív népművészeti műsorok, táncegyüttesek produkciója várta a Békéscsabai Evangélikus Sportcsarnokban a látogatókat, nem utolsó sorban volt lehetőség a népi játékok kipróbálásásra. Farkas Lilla, a rendezvény főszervezője adott tájékoztatást arról, hogy nagyszabású rendezvényük célja többek között a hagyományőrzés. 

– Elsősorban a régión belül működő táncegyüttesek léptek fel. A helyi együtteseknek is volt lehetőségük bemutatkozni, de igyekeztünk minél több területen megszólítani a gyerekeket, akár interaktív műsorokkal és népi játékokkal. Nagyon fontos az, hogy az utódaink is lássák azt, hogy milyen is az a népi kultúra, illetve, hogy ők maguk is gyakorolhassák azt az életükben. Illetve az is jelentős, hogy mentorálni tudjuk a fiatalokat. Ezért a Gál László ösztöndíjunk ad lehetsőséget nekik arra, hogy pályázhassanak az általuk elképzelt programok megvalósítására. Nincs meghatározva, hogy mivel pályázhatnak, legyen szó programról, műsorról vagy gyűjtésről, mindezt nekik kell kitalálni, illetve jól felépíteni – hangsúlyozta Farkas Lilla, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének elnöke. 

A gálaműsorban tizenegy néptáncegyüttes mutatkozott be. Ez azért is fontos esemény számukra, hogy a Békés megyei együtteseknek ez seregszemle, ahol megmutathatják magukat a nagyközönség számára. 

– Tizenkilenc kézműves érkezett hozzánk idén. Mivel ez már az ötödik ilyen táncház amely megvalósulhatott, a körünkben ismert alkotók kaptak lehetőséget az eseményen. Szerencsére nem kellett senkit sem kiválogatni, mert mindenki befért a sportcsarnokba, aminek külön örülök. Most, mivel szélesebb palettát szerettünk volna felvonultatni, más portékával rendelkező kézműveseket kerestünk – fogalmazott Hanó Krisztina, óvodapedagógus, a rendezvény egyik szervezője. 

Fotó: Behir.hu/Bucsai Ákos

 

 

 

További programok »

Kultúra

Gyula legnagyobb influencere Erkel!

Gyulán a péntek Erkel Ferencről, a város leghíresebb szülöttéről szólt. Délután a Várfürdőben felvirágozták a zeneszerző bronzszobrát, majd a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban az Ünnepi Könyvhét keretein belül az "Erkel és a felkelés" című könyvet is bemutatták.
09:11
FEL