Az év utolsó közgyűlését értékelte a Hajrá Békéscsaba frakció

2022. december 19. 17:20 | Papp Ádám Sándor

Varga Tamás alpolgármester és Juhász István frakcióvezető többek között az önkormányzati tulajdonú lakásárak emeléséről, a jövő évi költségvetés koncepciójáról és az elmúlt hónapok energiamegtakarításáról tájékoztatott.

– 2016-ban döntött utoljára a közgyűlés a lakásbérleti árak emeléséről, akkor az önkormányzat 3 százalékkal növelte azokat – kezdte a tájékoztatót Juhász István frakcióvezető. Mint mondta: az elmúlt hat évben nem történt árváltozás, ezért az előterjesztő a bérleti díjak aktualizálását javasolta. A város 509 ingatlannal rendelkezik, ahol januártól átlagosan mintegy 50 százalékkal emelkedik a bérleti díj. Juhász István részletezte: a 850 forint négyzetméterenkénti legmagasabb bérleti díj 1300 forintra emelkedett fel. Hozzátette: az önkormányzat szociálpolitikai osztálya figyelemmel volt arra, hogy azok a társadalmi rétegek, leginkább a fiatalok, akik a bérlakás programban érdekeltek, ne akkora bérleti díjat fizessenek, amely meghaladja a lehetőségeiket.

A képviselő kitért az önkormányzat 2023 és 2028 közötti helyi esélyegyenlőségi programjára. Mint mondta: a program tartalmaz egy helyzetfelmérést, amely rávilágít arra, hogy kiknek az életét kell az önkormányzatnak figyelemmel kísérnie. Továbbá az előterjesztés bemutatja az elmúlt öt év teljesítését és a következő esztendőkre vetít elő elképzeléseket, indítványokat, amely a program hatálya alá tartozó, nehéz sorsú emberek számára biztosít lehetőséget, hogy az önkormányzat könnyítsen sorsukon. Juhász István kitért arra is, hogy Békéscsaba lakossága csökken, miközben az idősek száma nő. Célként tűzte ki azt, hogy a nyugdíjasok idős koruk ellenére a társadalom hasznos tagjainak érezzék magukat.

Varga Tamás alpolgármester arról beszélt, hogy a képviselők áttekintették a 2023-as városi költségvetési koncepciót. Mint mondta: ez ugyan nem szerepelt a kötelező feladatok között, azonban Szarvas Péter polgármester évek óta fontosnak tartja, hogy már a költségvetés megalkotása előtt a grémium reális képet kapjon a jövő esztendőről.

– 21 irányelv, illetve kockázat. Akik régóta benne vannak a döntés előkészítésében azt mondták, hogy ennyi bizonytalansági és kockázati tényezővel még nem indult neki az önkormányzat a költségvetés tervezésének. Szeptember óta foglalkozunk vele, hogy az energiaárak növekedése mekkora kezelendő hiányt jelent a 2023-as költségvetésben és ennek a közvetett hatásai, a szolgáltatási díjak emelkedése még több száz millió forintos terhet ró az önkormányzatra. Így az egyik prioritás a folyamatos működőképesség, a másik a kötelező feladatok ellátása, továbbá az álláshelyek megtartása lesz fókuszban jövőre – emelte ki.

Varga Tamás kitért arra, hogy a grémium az energiahelyzetről is tájékoztatást kapott a decemberi ülésen. Mint mondta: a téma szeptember óta minden közgyűlésen ott van, ezúttal arról kaptak tájákoztatást, hogy az önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok miként spóroltak, működtek hatékonyabban. Rávilágított, hogy a dokumentumban a tavaly októberi és novemberi adatokat hasonlították össze az idei év hasonló időszakában látható statisztikával.

– A végeredmény azt mutatta, hogy felelős, gondos és együttműködő partnerséget tapasztalhattunk az intézményektől és a gazdasági társaságok részéről. Villamosenergiában 22 százalékos csökkenést, míg földgázfelhasználásban az előző évhez képest 53 százalékos csökkenést láthattunk, az enyhe őszi hónapok ellenére. Kiemelendő, hogy ebben az összehasonlításban még az energiahatékonyságot célzó rövid és középtávú fejlesztések nem szerepeltek – zárta gondolatait.

További programok »

FEL